Puljanin među 4.000 kandidata uspio dobiti stipendiju od 30.000 dolara

29.10.2012.
17:08
VOYO logo

Eli je odabran od 4.000 kandidata da ove godine, među 80 studenata, najperspektivnijih mladih lidera iz 37 zemalja, pohađa desetotjedni ljetni program, uči i druži se s najuspješnijim umovima današnjice. "Imam sreću da sam zaposlen u progresivnoj tvrtki čiji vlasnici razumiju važnost praćenja tehnoloških trendova i inovacija te edukacije. Inače, tko bi mi dopustio da s posla izostanem tri mjeseca", kaže Eli Mohamad, tridesettrogodišnji Puljanin, magistar znanosti i u tehnologiji i inovativnom menadžmentu.

Trenutačno je, osim što je konzultant u hrvatskom Sense Consultingu, također kao projektni menadžer član grupe Team Stellar međunarodnog tima koji se natječe za Google Lunar X Prize, nagradu vrijednu 30 milijuna dolara za onoga tko uspije sletjeti na Mjesec i robotskim roverom prijeći 500 metara te poslati HD sliku natrag na Zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučio više nego na fakultetu

"U timu su većinom aeronautički inženjeri, a menadžment čine Hrvati", kaže Eli za Večernji list. Školovanje na Singularityju smatra iznimnim iskustvom. Kaže da je više negoli u četiri godine fakulteta i u godini na magisteriju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Slušao je predavanja, posjećivao radionice i tvrtke, odlazio na večere s čelnicima tvrtki... Tako je učio od Ralpha Merklea, programera prvog kripto-ključa, Dana Barryja, astronauta koji ima svoju tvrtku za razvoj robota, Marca Goodmana, konzultanta za cyber-kriminal u NATO-u i Interpolu, Daniela Krafta, profesora na Stanfordu, izumitelja, doktora medicine, Brada Templetona, vlasnika prve .com kompanije i konzultanta Googleova projekta autonomnih automobila bez vozača, Erica Riesa, autoriteta u području kreiranja startup tvrtki... Posjetili su mnoge divove Silicijske doline – Google, HP, Teslu Motors, Nokiju, Genentech, Autodesk. Bili su i u strogo čuvanim prostorijama NASA-ina istraživačkog parka, učili su ih izrađivati robotske sustave od dijelova u garaži. Uvečer su se družili s vrhunskim menadžerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudila strast

"Prijavu, koja se sastoji od detaljnih objašnjenja dosadašnjeg rada i akademskih postignuća te eseja o globalnim problemima, pisao sam više od dva mjeseca. U sklopu prijave je i video u kojem kandidat mora objasniti zbog čega želi pohađati SU. Zahvaljujući preporukama dr. Aubreya de Greya, profesora na SU i glavnog znanstvenika globalne SENS Zaklade koja se bavi financiranjem razvoja terapija regenerativnom medicinom za bolesti starenja, nakon svega pozvan sam na intervju.

Procijenili su tako moju emocionalnu i intelektualna zrelost. Drugim riječima, nije dovoljno pokazati da ste genij u nekom sektoru, već i da možete raditi s drugim ljudima, u multikulturalnim timovima, te da imate strast prema rješavanju globalnih problema. Mislim da je ta moja strast na kraju i presudila da budem pozvan i da pohađam program SU-a", kaže mladi Puljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo