šefica stranke pametno / Puljak: 'Uljanik je primjer svega protiv čega se Pametno bori u politici'

Zbog Uljanika i IDS-a stranka Pametno je raskinula Amsterdamsku koaliciju, a Puljak je kazala kako koalicije nikad nije ni bilo

4.9.2018.
22:49
VOYO logo

Hoće li Darko Milinović osnovati vlastitu stranku to još ne znamo, ali ako prati trendove - hoće, jer ovih dana nema tko nije osnovao stranku. Tako je nekoć MOST-ov Vlaho Orepić objavio da osniva stranku "Nova politika", koja će navodno ujediniti i lijeve i desne.

SDP-ov buntovnik Mirando Mrsić sprema pak lijevu političku platformu koja bi se zvala "Alijansa za promjene". I oni ali i samoizbačeni Bojan Glavašević, Dalija Orešković i Mislav Kolakušić pričaju o zasićenju birača uobičajenim opcijama, ali svi kao da zaboravljaju kakvu su sudbinu doživjeli mnogi takvi prije njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina nova stranka koja je proteklih godina uspjela opstati i bez saborskog mandata je splitsko Pametno. Međutim Pametno je na lokalnim izborima ušlo u splitsku gradsku vijećnicu sa 7 mandata i nadaju se da će im to biti odskočna daska i za nacionalnu razinu. 

Predjednica stranke Pametno je Marijana Puljak koja je ujedno bila i gošća RTL Direkta te kazala gdje na političkom spektru stoji Pametno. "Nas smještaju u nekakav lijevi liberalni centar. To znači da se po svojim temeljnim ljudskim vrijednostima za koje se zalažemo u Hrvatskoj smještamo lijevo. To je u modernim europskim zemljama moderno", kazala je Puljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li da u Hrvatskoj kod birača ima mjesta za liberale, Puljak odgovara kako su pri pokretanju stranke jasno rekli za što se zalažu. "Na ljudskim vrijednostima nas svrstavaju lijevo, u ekonomskim rješenjima želimo manje poreza i države i tu smo liberali, ali smo osjetljvi i na zdravstvo i obrazovanje i zalažemo se da su dostupni svima", kazal je Puljak.

Komentirala je i dramu u Uljaniku. "Uljanik je primjer svega protiv čega se Pametno bori u politici. Imate sukob interesa, loše gospodarenje i došli smo u situaciju da rješavamo probleme javnim novcima. To nije liberalno rješenje. Nitko ne priča o odgovornosti", kazala je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je i koja su rješenja stranke Pametno po pitanju Uljanika. "Rješenja koja zagovaramo kažu ako ima nešto zdravo u toj firmi, treba to zadržati, a onaj nezdravi dio treba ga se riješiti. Ako se vratimo na strateške odrednice, treba li Hrvatskoj brodogradnja, je li to naša strateška tvrtka? Ali bilo kakvo rješenje ponuditi u ovoj situaciji kad je toliko toga netransparentno, mi se zalažemo za otvorenost, što se događa u Uljaniku jer ni ne znamo. Kroz financijska izvješća vidjeli smo rupe i kad to sve saznamo možemo govoriti o rješnjima", kazala je. 

Zbog Uljanika i IDS-a stranka Pametno je raskinula Amsterdamsku koaliciju, a Boris Miletić je kazao da je Pametno s tim raskidom htjelo skupiti koji politički poen. Puljak tvrdi kako koalicije nikad nije ni bilo.

"To su bili razgovori koji su trebali dovesti do koalicije. Povukli smo se zato što kod gospodina Jakovčića postoji sukob interesa. Dugi niz godina primao je naknadu od čovjeka koji je ne samo strateški partner, nego ima i drugih financijskih interesa u Istri i Hrvatskoj. To je bilo sporno. IDS je dugi niz godina znao za to i podržavali su to. TO je politika protiv kakve se borimo", kazala je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na političke otpadnike poput Dalije Orešković, Kolakušića, Glavaševića, Mrsića i Orepića, Puljak otkriva tko bi odnjih mogao naći mjesto u Pametnom. "Mi smo razgovarali s gospođom Orešković i drago mi je da imamo sličan pogled na to kakvo je stanje u državi. Pametno jasno ima u svom programu kojim smjerom želimo ići i pozivamo sve. Znamo da ih ima istaknutih, neki su nam se i pridružili, objavit ćemo uskoro", kazala je.

Stranka Pametno prema tome ne računa samo na glasače SDP-a, već na, kako je kazala Puljak, sve koji žele zaokrenuti politiku u Hrvatskoj. Puljak je komentirala i izjavu premijera Plenkovića koji je s obzirom na nastalu situaciju u HDZ-u kazao da je spreman na sve te poručila da je i Pametno spreman na sve scenarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo