odricanje od političkog tajnika? / Puca HDZ: prijeti li Stieru smjena nakon kritike zbog Istanbulske konvencije?

Istanbulska konvencija razdire HDZ. Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier svjesno je krenuo u rat protiv Andreja Plenkovića

7.4.2018.
18:19
VOYO logo

Nekada mu je bio desna ruka i prvi suradnik - Davor Ivo Stier i premijer Plenković - danas najveći protivnici u stranci. "Od njega se očekuje da radi posao političkog tajnika na tragu politike HDz-a, mora biti dio širokog tima, a ne osobno i individulano. 

Od političkog tajnika se očekuje da bude jedan od prvih suradnika predsjednika stranke i tajnika", kazao je premijer. A Stier to kao jedan od glavnih protivnika Istanbulske konvencije, svakako nije, a posebno jučerašnjom izjavom razljutio je premijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveće klerikarce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi i da ih se možda spomene s oltara kad su izbori da ih se favorizira s oltara. Možda i znaju za koje prljavštine u hijerarhiji crkve ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu prljavštine i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju crkvu", kazao je jučer Stier.

"Ja mislim da je to nedopustivo, prvo nije točno, nije mi jasno ako je aludirao na nekoga u stranci, na koga je mislio, on se mora očitovati", ustvrdio je Plenković. Iz Crkve na ovo prepucavanje iz HDZ-a nema komentara, a upravo je predsjednik hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Puljić prije dva dana neočekivano je dao potporu Plenkoviću oko konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, crkva se vrlo brzo korigirala, a kardinal Bozanić uoči dolaska Istanbulske konvencije na dnevni red u Saboru - šalje pismo vjernicima, koje će sutra biti pročitano na misama.  

"U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštivanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji se u HDZ-u također protive raftifikciji Istanbulske konvencije danas nisu htjeli pred kamere. Ivana Maletić i Milijan Brkić jučer zbog drugih obveza nisu bili ni na Predsjedništvu, no stav su više puta ponavljali.  

"Jel vam ja ličim na neozbiljna čovjeka koji mijenja stavove", kazao je Brkić. "Moj stav je isti. Definicija roda", kazala je Maletić. Protiv će kaže, glasovati i HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić. "Ne očekujem nikakve sankcije, a to je jučer i predsjednik stranke rekao", kazao je Ćekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, kaže i premijer, no kao parlamentarna većina trebali bi podupirati vladine prijedloge. "Hoćemo li dijeliti zastupnike HDZ dijeliti na malo manje savjesne i više savjesne. Zašto bi predsjednik sabora i ja bio malo manje savjestan, a radi se o istom dokumentu, radi se o predizbornom programu, nema promjene smjera", kazao je Plenković.

A protiv tog HDZ-ovog obećanja očekuje se da bi moglo glasovati oko 15 HDZ-ovaca. No, uz glasove oporbe,  ratifikacija ipak ne bi trebala biti dovedena u pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo