mentalno zdravlje / Psiholozi dali savjete kako pomoći djeci nakon potresa: Kako djeci pružiti podršku?

Image
Foto: Shutterstock

Psiholozi preporučuju da se djecu potiče na razgovor o osjećajima

31.12.2020.
8:44
Shutterstock
VOYO logo

Za Hrvatsku, osim koronavirusa, 2020. godina protekla je i u znaku potresa. To je na sve ostavilo psihičke posljedice, a povrh toga mnogi roditelji se pitaju kako pomoći svojoj djeci da prebrode strah koji su zbog potresa doživjeli. 

Kako pomoći djeci?

Djeca mogu posebno teško doživjeti prirodne katastrofe i osjećati posljedice u danima i mjesecima nakon. Psiholozi Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izradili su publikaciju "Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa". Autori publikacije su psiholozi Poliklinike: prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj roditelji mogu pročitati kako najbolje pomoći djeci. Važno je kod djece stvoriti osjećaj sigurnosti, a to se može učiniti okruženjem poznatih osoba, sigurnim predmetima i evociranje sretnih sjećanja. 

Preporučuje se smanjiti djetetovu izloženost medijskim izvještavanjima o potresu. Također važno je razgovarati s djetetom na koji način možete pomoći drugima, to će u djeci dovesti do osjećaja smisla. Važno je provjeriti djetetovo znanje o potresu, ali i omogućiti mu da se čuje sa svojim vršnjacima i provjeri kako su oni nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi preporučuju da se djecu potiče na razgovor o osjećajima, kao o izražavanje emocija kroz igru ili crtanje. Roditelji bi trebali djetetu odgovoriti na postavljena pitanja i naglasiti pozitivne strane teških iskustva kao što su potres, a to su zajedništvo, empatija i solidarnost. Roditelji također ne bi trebali zaboraviti na sebe, te i sami imati podršku.

Image
PSIHOLOGINJA U RTL-U DANAS /

Kako ljepše i mirnije ući u 2021. godinu? 'Idemo pričati o stvarima koje su bile dobre...'

Image
PSIHOLOGINJA U RTL-U DANAS /

Kako ljepše i mirnije ući u 2021. godinu? 'Idemo pričati o stvarima koje su bile dobre...'

Na dječji oporavak nakon potresa u velikoj mjeri utječe kako se sa stresom suočavaju njegovi roditelji i skrbnici. Nakon potresa dobro je potražiti socijalnu podršku obitelji, prijatelja ili organizacija koje se bave humanitarnim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu publikaciju možete ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo