OBRAČUN U VUKOMERCU / Psihološku pomoć zbog pucnjave tražilo 15 učenika: 'Djeca plaču, ne žele ići u školu'

Zabrinuti roditelji i dalje traže odlazak romske obitelji koja je sudjelovala u oružanom obračunu

17.9.2018.
19:30
VOYO logo

Do škole su svi došli s roditeljima. I pod nadzorom policije. 90 posto učenika osnovne škole Vukomerec vratilo se na nastavu, ali u školskom dvorištu i dalje nikom nije ugodno. 

"Nije nam ugodno, odvezeš ih, ali si u strahu, u grču si, ne?!", kaže Martina Brajnić, majka jednog učenika.

"Sad je to vjerojatno najsigurnija škola u Zagrebu pošto je sve puno policije kao što vidite, ali za dva tri mjeseca tko garantira da se neće opet dogoditi?", pita se Krešimir Katkić, otac jednog učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Sukob dviju romskih obitelji koji je završio pucnjavom iz pištolja i kalašnjikova uznemirio je cijeli kvart. O vatrenom obračunu pričaju i prvašići.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pita on mene - mama hoće se danas pucati? Ma rekoh neće. Vide i oni, čuju, nisu djeca. Je imaju sedam godina, ali bistri su za svoje godine tako da vide što se događa", kaže Martina.

Što se danas događa došao je vidjeti i gradonačelnik Milan Bandić. I pokušao umiriti i roditelje i ravnatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca od danas normalno idu u školu. Točka. To mi je najvažnije. Jamčite roditeljima sigurnost? Policija to jamči, nemojte mene. Policija jamči. Pa da ne jamči ne bi išli u školu", kazao je gradonačelnik.

Školu s više od 600 učenika tako će do daljnjeg čuvati policija, a pod nadzorom je i kuća preko puta, iz koje su letjeli rafali. Atmosfera je na sastanku, kažu, roditelji, bila napeta, ali od zahtjeva nisu odustajali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, videonadzor na školu, zatvaranje svih ovih pješačkih i kolnih ulaza, rasvjeta na školskom igralištu, to je jedan dio zahtjeva koje tražimo", kaže Hrvoje Sabljo, roditelj jednog učenika.

Dio toga postavit će se već ovaj tjedan, No stanovnici Vukomerca traže i da se obitelji Zahirović i Osmanović isele.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nema ništa protiv Roma, dapače. Romi su ovdje sastavni dio zajednice već godinama i tako će vjerojatno i ostati, ali određena obitelj koja je ovdje izazvala eksces je sada nažalost problem koji treba rješavati", kazao je Zdravko Dominik, ravnatelj OŠ Vukomerec.

Zbog obračuna koji se dogodio pred školom u kojoj je bilo dvjestotinjak učenika - petnaestero djece s roditeljima već je zatražilo psihološku pomoć. A pruža se i dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sastanku je jedna gospođa rekla da njezino dijeteima temperaturu i povraća, čuli smo da djeca plaču, jedan roditelj je razgovarao sa svojim djetetom koje je plakalo i govorilo da neće ići u školu", kaže Marijo Lovrić, roditelj jednog učenika.

Članovi obitelji Zahirović još prošli tjedan rekli su da bi se preselili u Split, ako im se tamo pronađe novi dom. No baš tamo dio iste obitelji također stvara probleme. U njihovu ilegalnom hostelu početkom kolovoza metalnom šipkom brutalno je pretučena gošća iz Velike Britanije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo