Prvo gej vjenčanje u Zagrebu

Najljepša zagrebačka dvorana za vjenčanja, Stara gradska vijećnica, mogla bi biti domaćin prvog istospolnog partnerstva.

7.8.2014.
20:13
VOYO logo

Pred matičara će prvi puta sjesti dva muškarca - obojica iz Hrvatske, obojica između 30 i 40 godina. Oni su, kako doznajemo, prvi predali zahtjev za sklapanje životnog partnerstva. No, termin i mjesto vjenčanja dvojice muškaraca nemoguće je doznati, javlja RTL.

"Da, u jednom matičnom uredu primili smo zahtjev. Temeljem tog zahtjeva već je određen i datum. To je između 30 i 45 dana, ali zbog zaštite privatnosti ne možemo odati više podataka", kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozadini Elton John

Zakon o životnom partnerstvu na snagu je stupio prekjučer, a sad samo treba osmisliti kako će ceremonija izgledati. U Zagrebu su odlučili kako će u pozadini svirati Elton John, a svadba će početi riječima matičara: 'Pozdravljam sve prisutne koji dijelite radost trenutka ovog svečanog čina'.

"Sročili smo govor. Ono što je matičar dužan izgovoriti s nekoliko toplih riječi", dodala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par treba doći u ured, ispuniti papire o namjeri sklapanja partnerstva i platiti 300 kuna.

Zadovoljni gej aktivisti

"Upita imamo puno, što putem maila, što telefona. Mi smo spremni za prve parove", istaknula je Asja Ettinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godina obespravljenosti, referenduma o braku i često besmislenih saborskih rasprava o Zakonu, gej aktivisti su zadovoljni.

Nakon toga će matičar govoriti o tome da je životno partnerstvo zajednica obiteljskog života, da se zasniva na ravnopravnosti, dostojanstvu i pomaganju, da znači obvezu pomaganja i pomoći u slučaju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je super. Matičari imaju dobre reakcije. Cvjećari i fotografi čekaju", kazao je Daniel Martinović iz Zagreb Pridea.

Svi čekaju da vide i tko je prvi istospolni par koji će ući u povijest. http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1281189/rtl-ekskluzivno-doznaje-prvo-gej-vjencanje-u-zagrebu/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo