šokantan slučaj / Prvo bi ih izgladnjivao, a potom silovao: Zaposlenik Europskog parlamenta osuđen je zbog silovanja svojih pasa

Zoofilija je daleko češća kod muškaraca, nego kod žena, kaže psihijatar Arbanas

13.9.2021.
21:00
VOYO logo

Objavljena je presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku. Zaposlenik Europskog parlamenta i bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa. Okrivljeni godinama izbjegava pravosuđe, pa mu se sudilo u odsutnosti. 

Prvo bi ih izgladnjivao, a potom silovao. Nakon mučenja, za nagradu bi im davao hranu i vodu. "Te je ustezanjem vode i hrane kod navedene kuje proizvodio umjetne reflekse, kako bi ova dozvoljavala radnje fizičkog maltretiranja, na koji je način kod navedenog psa izazvao bezrazložnu bol i patnju", kazala je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJTEŽA KAZNA /

Samo 5 europskih zemalja nemaju kaznu doživotnog zatvora: Treba li je uvesti i Hrvatska?

Image
NAJTEŽA KAZNA /

Samo 5 europskih zemalja nemaju kaznu doživotnog zatvora: Treba li je uvesti i Hrvatska?

Oba psa su primili u zagrebačkom Dumovcu

Šest godina 45-godišnji Zagrepčanin, inače zaposlenik u Europskom parlamentu silovao je svoje pse. Sve je i snimao. Na stotine uznemirujućih videozapisa pronašla je policija u stanu na zagrebačkoj Knežiji.

"Preslikom mail korespondencije i pretragom elektroničke pošte gdje je on detaljno opisivao radnje koje treba poduzeti, a u svrhu zadovoljavanja svog seksualnog nagona dostavljao je drugima", rekla je Zoretić Rendulić,

Nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora. Sudilo mu se u odsutnosti, jer već godinama izbjegava hrvatsko pravosuđe, a od kraja prošle godine je i na bolovanju.

Moram priznati da ga dugo nisam vidjela, ali koliko znam uredno se vodi kao zaposlenik Europskog parlamenta dok god se, eventualno ne donese pravomoćna presuda", tvrdi Biljana Brozan (SDP), zastupnica u Europskom parlamentu.

Oba psa su primili u zagrebačkom Dumovcu. Mužjak Irungu je udomljen, i danas ima osam godina. Kujica Kima nije preživjela.

"Bila je jako mršava, imala je po trbuhu velike rane, imala je i ožiljke. Bila je uplašena, njeno stanje je stvarno bilo sukladno onome što su i bile optužbe", ispričala je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Zoofilija je daleko češća kod muškaraca, nego kod žena, kaže psihijatar Arbanas. "Najčešće životinje koje su žrtve ili izvor ugode za muškarce u Hrvatskoj, barem prema nekim medicinskim podacima i ono s čime raspolažemo u literaturi su krava, ovca i koza", objasnio je Goran Arbanas, forenzički psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Liječenje nije jednostavno. "Oni uglavnom dođu na liječenje kad se donese pravomoćna presuda, pa onda kao nekakav znak dobre volje ili da si umanje kaznu, onda se oni odluče na liječenje ali zapravo nemaju unutarnje motivacije. Nije da se oni žele izliječiti, nego to čine zato da bi postigli bolji položaj u sudskom postupku", kaže Arbanas.

"I ova kazna koja je zaista maksimalna, je naravno premala, ali najvažnije je da je dosuđena", kaže predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

S obzirom na to da je presuda prvostupanjska, u slučaju da je viši sud sruši, tužiteljstvo ima na raspolaganju još dvije godine da mu dokaže krivnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo