NAJTEŽA KAZNA / Samo 5 europskih zemalja nemaju kaznu doživotnog zatvora: Treba li je uvesti i Hrvatska?

Image
Foto: Pixsell

'Mislim da država mora intervenirati jer se ti pojavni oblici pojavljuju iz dana u dan, sve više i sve češće'

23.5.2019.
7:40
Pixsell
VOYO logo

Silovanje i ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić spada u najteža kaznena djela. Njezin ubojica Dragan Paravinja prvobitno je dobio najveću moguću kaznu - 40 godina zatvora ali mu je Vrhovni sud kaznu prepolovio na 20 godina zatvora, što je izazvalo ogorčenje javnosti. 

Isto tako, javnost je smtarala i da su preblage bile presude trostrukom ubojici Srđanu Mlađanu koji je iz čista mira iz automata ubio 16-ogodišnju gimnazijalku Elizabetu Šubić, umirovljenika Petra Jančića a kad su ga nakon tog dvostrukog ubojstva zbog dobrog vladanja pustili na slobodan vikend, ubio je i policajca Milenka Vranjkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji od jučer takve, najteže ubojice, koje siluju i ubijaju djecu drugačije tretiraju. Umjesto najteže kazne od 40 godina zatvora uvedena je kazna doživotnog zatvora. I to upravo zbog jednog slučaja koji je isto tako ogorčio javnost: 15-godišnje djevojčice Tijane Jurić koja je oteta, silovana i brutalno ubijena.

Tijana Jurić danas bi imala 20 godina. Te ljetne večeri 2014., tek što je upisala srednju glazbenu školu, dok se vraćala kući, autom ju je udario Dragan Đurić - mesar od dva metra i 100 kilograma. Strpao ju je u auto, silovao i zadavio, a njezino tijelo zakopao na smetlištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne znam da li je čovjek ili životinja, ne znam kako bih ga nazvao", rekao je 7. kolovoza 2014. Tijanin otac Igor Jurić.

"Mislim da bi i Hrvatska trebala malo razmotriti svoju kaznenu politiku"

Zvjerski zločin šokirao je cijelu Srbiju, ubojica je dobio maksimalnih 40 godina zatvora, no Tijanin otac tu nije stao - pokrenuo je peticiju koju je potpisalo 160 tisuća ljudi. Tražili su da se vrati doživotna kazna za ubojice djece. I zahvaljujući njemu, Srbija je od jučer ponovno uvela doživotni zatvor za najteže zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je ovo izuzetno važan dan za Srbiju i za, prije svega, djecu naše zemlje. Mislim da bi i Hrvatska trebala malo razmotriti svoju kaznenu politiku", kazao je Igor Jurić.

Jer, vjerojatno niste znali, ali doživotnu kaznu zatvora ima većina zemalja svijeta, a u Europi uz Hrvatsku samo njih četiri je nema - BiH, Portugal, Norveška i Island. Ministra pravosuđa pitali smo treba li i nama doživotni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mladi i krvoločni: Ovo su lica monstruma čiji su zločini zgrozili Hrvate

Image

Mladi i krvoločni: Ovo su lica monstruma čiji su zločini zgrozili Hrvate

"Ako dođemo u okviru i struke i praktičara do varijante da nam je takva jedna mjera potrebna, mi smo otvoreni za takvu raspravu i proceduru. Ali mislim da to u ovom trenutku nije pitanje broj 1 naše kaznene normative. Ja bih puno radije da mi okvire koje sad imamo unutar Kaznenog zakona, kazne od minimuma do maksimuma, da se to snažnije koristi, da kaznena politika bude oštrija nego što jest", kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

S ministrom se ne slaže jedan od naših najiskusnijih odvjetnika, ujedno i bivši sudac. Branko Šerić podsjeća na niz najgorih zločina koje su počinile mlađe osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koji imaju takvo asocijalno ponašanje da predstavljaju latentnu opasnost u budućnosti od recidiva, da smatram da je potrebno da i Hrvatska uvede kaznu doživotnog zatvora", kaže Šerić.

Jer Srđan Mlađan, trostruki ubojica srednjoškolke, umirovljenika i policajca, iz zatvora treba izaći 2027. sa 46 godina. A Dragan Paravinja, ubojica Antonije Bilić, kojem je kazna prepolovljena na 20 godina slobodno će šetati zemljom 2030. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da država mora intervenirati jer se ti pojavni oblici pojavljuju iz dana u dan, sve više i sve češće", tvrdi odvjetnik Šerić.

Tinu Šunjergi, koji je ubio roditelje metkom u potiljak, Vrhovni sud smanjio je kaznu s 40 na 35 godina. A Davidu Komšiću, koji je djevojku Kristinu izbo nožem 88 puta, isti je sud smanjio kaznu s 30 na 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska do daljnjeg ostaje jedna od zemalja s najblažim kaznama u Europi

"Ja vidim problem u tome što se ne izriču takve visoke kazne, i što je efikasnost daleko na nižoj razini, efikasno pravosuđe je ono koje brzo i kvalitetno donosi odluke", ističe bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Dakle, da ste danas ministrica, vi ne biste išli putem da se uvodi doživotni zatvor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih u svkaom slučaju poslušala struku", jasno će.

A ministar struku, kako se čini, zasad ne misli pitati za mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centralno pitanje po meni nije hoćemo li imati doživotnu ili onakvu, jer imamo i kaznu od 50 godina pa nismo bili u prilici takvo nešto izreći", kaže Bošnjaković.

Tako Hrvatska do daljnjeg ostaje jedna od zemalja s najblažim kaznama u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo