5250 kuna na mjesec /

Prvih sto zagrebačkih roditelja s troje ili više djece dobilo status odgajatelja

U prvih mjesec dana status odgajatelja zatražilo je 1570 roditelja, a iz zagrebačkih vrtića ispisano je gotovo 800 djece

17.10.2016.
18:47
VOYO logo

Prvih sto roditelja s troje ili više djece dobilo je pravo na status roditelja odgajatelja i novčanu pomoć. Gradonačelnik Milan Bandić uručio im je rješenje prema kojem će do 15. godine najmlađeg djeteta dobivati 5250 kuna.

"Značit će jako puno. Dovoljno za račune i školske potrebe, izlete i tako to vezano za školu", kaže Jadranka Djok koja je od danas majka odgajateljica. A njezina obitelj zbog toga će na mjesec dobivati ukupno 5250 kuna pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno lakše će biti sa tim primanjima. Kolko god mislite da je malo, svaka pomoć je dobro došla", dodaje njezin suprug Franjo.

U obitelji Djok petero je djece. Nakon posljednjeg rodiljnog, Jadranka je ostala bez posla pa oko prijave za status majke odgajateljice nisu nimalo dvojili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa super! Veseli me! Kao i do sad, nisam primorana ići nigdje raditi osam sati. U današnje vrijeme je ili karijera ili obitelj. Ja sam izabrala obitelj!", kaže Jadranka.

Novčana pomoć za sada je odobrena za sto zagrebačkih obitelji s troje ili više djece. Prve isplate stižu ovog tjedna.

"Danas imati troje, četvero ili petero djece, u situaciji kada se loše živi, nije lako. Ova mala simbolična gesta, da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do navršene 15-te godine života djeteta, velika je pomoć za one koji vole i žele imati djecu. Da, 5 250 kn neto! Nemojte da mi jezik odeblja", kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

No iza tog iznosa stoji 3200 kuna pomoći za roditelje odgajatelje. Dok ostalo čine 1300 kn povrata poreza i prireza i 750 kn pomoći za novorođenčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na taj iznos imaju nezaposleni otac ili majka s najmanje troje djece od kojih najmlađe još ne ide u osnovnu školu.

"Porodiljni je takav kakv je, mali. Nakon trećeg djeteta imamo pravo tri godine biti na porodiljnom, ali tih 1600 kn zbilja pokriva samo osnove tog najmanjeg djeteta. Tako da mislim da će ovo biti veselje za sve nas. Sretna mama - sretni klinci, kaže Seila Bosnić iz Zagreba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih mjesec dana status odgajatelja zatražilo je 1570 roditelja, a iz zagrebačkih vrtića ispisano je gotovo 800 djece.

Svaki mjesec pravo na pomoć trebalo bi dobiti sto novih obitelji. 


Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo