Prvi zadatak mi je rješenje granice sa Slovenijom

12.12.2011.
9:30
VOYO logo

Govoreći za Hrvatski radio potpredsjednica HNS-a i buduća šefica diplomacije u Hrvatskoj Vesna Pusić kazala je kako je posao integracije završen, te da će se sada posvetiti međunarodnim i europskim poslovima. Time je odgovorila na pitanje pristaje li na mogućnost izdvajanja segmenta EU integracija u ured ili sličnu formu.

Buduća ministrica je kazala kako članstvo u EU Hrvatskoj donosi političku stabilnost, ali i druge mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačenje novca iz EU fondova

"Nitko umjesto nas ništa neće napraviti, ali ako smo mi u stanju nešto napraviti, onda imamo puno veće šanse nego što bismo imali izvan EU", kazala je Pusić ističući da će Hrvatska u prvih šest mjeseci 2013. na raspolaganju za prilagodbu imati oko 200 milijuna eura, a 449 milijuna eura iz kohezijskih fondova. Ujedno je kazala da će doći i strogi računovodstveni nadzor (Olaf) koji će pratiti trošenje novca iz fondova.

Tužbe za genocid i granična pitanja

Kad je riječ o međunarodnim odnosima u regiji, Pusić je podsjetila i da imamo različita otvorena pitanja sa susjedima. Riječ je o problematici vezanoj uz rat koja nije riješena sa Srbijom – od pljačke imovine do ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se oko toga uspijemo dogovoriti na razini međudržavnog sporazuma, onda, po mom mišljenju, treba staviti na dnevni red i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", rekla je Pusić.

Navela je i da od ponedjeljka sa Slovenijom teče rok za imenovanje predsjednika i dva suca arbitra za arbitražni sud koji će, uz još dva člana, de facto odlučiti o granici između Hrvatske i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo