Izazov karijere / Prvi potezi Peruška: najteži će biti pregovori s dobavljačima

Nakon same nagodbe upravo će dobavljači postati novi vlasnici Konzuma, a bio bio bi poželjan i partner koji će u Konzum ubrizgati jaku dokapitalizaciju

1.3.2018.
18:38
VOYO logo

Novi povjerenik za Agrokor Fabris Peruško koncern je preuzeo u puno boljem stanju nego kada je u proljeću prošle godine u njega ušao Ante Ramljak.On je sa svojim skupim savjetnicima ipak obavio najteži dio posla spašavanja koncerna kojemu je tada prijetio bankrot i val stečajeva. Peruško, međutim, još ima puno posla.

Kako se nagoditi i prebiti više od 30 milijardi kuna duga? Unatoč iskustvu u biznisu Fabris Peruško je pred izazovom karijere. Iako će pregovori s vjerovnicima biti teški Ante Ramljak mu je ipak ostavio Agrokor koji je reanimiran i dobro se oporavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi povjerenik neće se toliko morati baviti Konzumom jer je ta tvrtka već operativno skoro pa restrukturirana: drastično je smanjena cijena najma svih nekretnina, a ono što je najbitnije u Konzumu su spašena sva radna mjesta. Čak je nedavno oglašeno nedavno da traže još 200 ljudi.

Peruško će najteže pregovore voditi s dobavljačima koji žele otpis duga od 20 ili 30 posto dok je prvi prijedlog Ramljakove nagodbe predviđao otpis polovice. I sami dobavljači su podijeljeni na one kojima je Agrokor dužan zbog mjenica i one kojima je dužan za robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za postizanje nagodbe u kontekstu dobavljača Konzum je itekako bitan jer dobavljači većinu svoje robe plasiraju i prodaju upravo preko polica Konzuma, a nakon same nagodbe upravo će oni postati novi vlasnici Konzuma.

Bio bi poželjan i partner koji će u Konzum ubrizgati jaku dokapitalizaciju. Premijer kaže da su glavni Peruškovi ciljevi "restrukturiranje i funkcioniranje kompanije i postizanje nagodbe u zakonskim rokovima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peruško i Weber će 5. travnja nakon Uskrsa sjesti pred saborski Odbor za gospodarstvo. Za to vrijeme vladajući najavljuju da će Lex Agrokor doživjeti neke promjene.

"Ići ćemo na dopunu zakona vezanu za sukob interesa da nam se više nikada ne ponovi da osobe koje Vlada predloži rade sa svojim prijateljskim društvima", izjavio je Darinko Kosor (HSLS), predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu stvar predložio je i SDP.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo