PRVI JE DAN NOVE GODINE, STIGLE SU NEKE PROMJENE ZA GRAĐANE: / Ona koja vas najviše zanima jest - rast plaća

Image

Sretna nova godina! Ako ništa drugo, donosi vam nešto više kuna na neto plaću.

1.1.2021.
8:11
VOYO logo

Prvi je dan 2021. godine, a to znači i da ulazimo u peti krug Vladine porezne reforme. Pa što to sve znači?

Konkretno, peti krug reforme nosi sa sobom i promjene u pet zakona - onaj o porezu na dohodak, o porezu na dobit, o PDV-u, o fiskalizaciji u prometu gotovinom te o financiranju lokalnih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije odrednice ovog petog kruga reforme su svakako smanjenje stope poraza na dohodak s 24 na 20 posto odnosno s 36 na 30 posto. To znači da će građani imati veću neto plaću ili mirovinu, ako plaćaju porez na dohodak.

Okojem se iznosu točno radi ovisit će o samom iznosu plaće, olakšicama na uzdržavane članove i mjestu stanovanja odnosno stopi prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcije računovođa tako govore da bi primjerice osoba bez uzdržavanih članova u Zagrebu (u kojem je stopa prireza 18 posto) s bruto plaćom od 6.000 kuna već na plaći koju će dobiti u siječnju iduće godine dobio oko 38 kuna veću neto plaću, s brutom od 10.000 kuna gotovo 190 kuna, a 12.000 kuna oko 265 kuna više, itd. Kako raste bruto plaća tako raste i iznos koji bi zaposlenici dobili s obračunom po novim, nižim stopama pa će tako primjerice oni s bruto plaćom od 50.000 kuna u siječnju iduće godine dobiti plaću koja je u netu veća i za 1.840 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo