PRVA ŽENA U UTRCI ZA ČELNU POZICIJU U SDP-U: / 'Svojim osobnim primjerom pokazala sam da se borim protiv korupcije'

Image
Foto: Screenshot: RTL

'Ne razmišljam o tome po čemu se razlikujem od ostalih kandidata, razmišljam samo o tome kako unaprijediti rad stranke'

20.8.2020.
11:15
Screenshot: RTL
VOYO logo

U utrku za čelnu poziciju u SDP-u ušla je 39-godišnja Mirela Ahmetović. Grbinova konkurencija je ekonomistica, saborska zastupnica i načelnica Omišlja koja je javnosti poznata po gorljivoj borbi protiv izgradnje LNG terminal na Krku.

Tvrdi kako je "SDP u krizi identiteta" i da su godine nečinjena stvorile zid između članova i stranačkih dužnosnika. Dodaje i da je stranka zaboravila na simpatizere koje treba uključiti u kreiranje i realizaciju politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmetović je gostovala u RTL-u Danas gdje je otkrila kakve politike planira postane li doista prva žena na čelu SDP-a.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti vaši prvi potezi kada i ako preuzmete SDP?

Ne mogu detaljno govoriti o potezima, pričekajmo rezultate izbora 26. rujna, ali sigurno jedna od stvari bit će revizija članstva, ponovna komunikacija s članstvom, davanje na značaju lokalnim organizacijama koje najbolje poznaju teren i ljude, zatim financijska konsolidacija i naravno revizija i sustava plaćanja članarina gdje naši volonteri, članovi SDP-am, koji dobrovoljno rade za stranku ne bi trebali plaćati, organizacija edukacije novoizabranih dužnosnika, bilo na lokalno, regionalno ili državnom nivou koji su u redovima SDP-a. Zatim reaktivacija Savjeta SDP-a, jako je puno posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su itekako ogorčeni na korupciju, vi najavljujete od SDP-a stvoriti mjerilo antikorupcije, kako to namjeravate učiniti?

Upravo svojim osobnim primjerom. Ja sam u općini Omišalj uvela potpuno transparentnost proračuna gdje je vidljiva isplata svake kune iz proračuna općine i to je vidljivo online. Upravo tako trebaju se ponašati svi SDP-ovi dužnosnici, svi oni koji obnašaju dužnosti i koji raspolažu novcem hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili ste da se SDP treba suprotsaviti "re-tradicionalizaciji društva", što točno pod time mislite?

SDP u svojim redovima treba uspostaviti jasno opredijeljene za ravnopravnost spolova, za dobnu ravnopravnost, za zaštitu svih diskriminiranih skupina i usprotiviti se svim oblicima nasilja bilo onima uvjetovanih rodnim identitetom, nekom drugom pripadnošću manjinskoj skupini te obraniti pravo žene na pobačaj i sva ostala prava koja spadaju u ljudska prava, mi moramo biti prva brana na toj crti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protukandidat će vam biti Peđa Grbin, po čemu se razlikujete od njega i zašto mislite da biste bila polja predsjednica SDP-a?

Ne razmišljam o tome po čemu se razlikujem od ostalih kandidata, razmišljam samo o tome kako unaprijediti rad stranke, kako modernizirati socijaldemokratsku politiku kroz SDP, kako pozicionirati SDP kao vodeću oporbenu, ali i kao vodeću stožernu stranku ljevice i lijevog centra te kako nakon 26.rujna svi članovi predsjedništva, svi potpredsjednici SDP-a ali i članovi Glavnog odbora, svi gradonačelnici i župani pomoći meni kao predsjednici da kreiramo i dodatne mjere kako unaprijediti rad SDP-a i ponovno steći povjerenje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo