DEBATA ZAVRŠILA S TITOM: / Bernardić: 'Zašto imate kompleks od Milanovića?'; Plenković: 'Čuo sam da vam je Bandić pomogao...'

Image

Tekstualni prijenos sučeljavanja Andreja Plenkovića i Davora Bernardića koje se održalo na RTL televiziji mogli ste pratiti uživo na Net.hr-u

29.6.2020.
19:49
VOYO logo

Mise, gej prava, Istanbulska konvencija, Tito ili Tuđman

  • Bernardić na misu ide prigodno, Plenković redovito
  • Na pitanje Tito ili Tuđman, Bernardić odgovara: Tito
  • Na pitanje Dinamo ili Hajduk, Plenković odgovara: Hrvatska reprezentacija

"Prigodno za blagdane", rekao je Bernardić na pitanje koliko često ide na misu

Na pitanje da li bi stranačkom kolegi kazao da izjasni kao gej s obzirom na slučaj Hajduković, Bernardić kaže kako im to nije važno, kako primaju svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže kako često ide na misu, bio je jučer i u prošloj nedjelji.

Na pitanje zašto je maknuo gospodina Hajdukovića nakon što je doživio nasilje koje mu je postavio Plenković, Bernardić je odgovorio kako nositelji lista tada nisu bili određeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je Bernardiću postavio pitanje zašto nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju i kazao kako su kao stranka "licemjeri". Bernardić je kazao kako ne može odgovarati za poteze te, Milanovićeve Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković na pitanje Tuđman ili Tito kaže: Tito. "Nevjerojatno je da može izabrati diktatora ispred Tuđmana", kazao je Plenković.

Plenković je rekao kako ne navija ni za Dinamo ni za Hajduk, nego samo za hrvatsku reprezentaciju. Plenković je rekao kako ne pozna Bernardića dosta, da zna samo da ide u klubove. Bernardić je kazao kako mu Plenković djeluje bahat, a ovaj mu je replicirao da je to zato što ga ne poznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ovaj duel za njih bio plus ili minus, obojica su kazali kako će građani odlučili. "Ovo je odabir onih s iskustvom i onih koji nemaju iskustva", rekao je Plenković na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvrede i dociranje u kampanji

Na pitanje bi li ponovio uvredu "rektalni alpinist" Jandrokoviću. Bernardić je kazao da vjerojatno ne bi, ali nitko nema moralni metar.

Plenkoviću je postavljeno pitanje docira li novinarima i je li mu poslije žao. Plenković je kazao kako je kao premijer stalno dostupan medijima. Prozvao je Bernardića za uvredu Jandrokoviću i kako se ne može ispričati Jandrokoviću. "Tada se diskvalifcirao za bilo kakvu dužnost", rekao je Plenković. Rekao je kako se nije gotovo potukao s Grmojom u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi prema Srbiji i BiH

  • Obojica kažu kako bi otišli u posjet u Srbiju
  • Na pitanje Dodik ili Komšić, Plenković odgovara: Dragan Čović
  • Bernardić: Mi smo za Dayton i dogovor

Bernardić kaže kako od toga ne bježi te kako Srbija i BiH trebaju ući u EU te kako bi od toga i Hrvatska imala ekonomskih koristi.

Plenković kaže kako bi apsolutno otišao u bilo koju susjednu zemlju. "O europskim temama imate toliko malo iskustva, ne znam tko vas je za ovo spremao, ali loše vas je spremio", kazao je Plenković i kazao kako Bernardić nema nikakvog političkog iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko mu je politički bliži Komšić ili Dodik, Plenković odgovara: Dragan Čović. Kaže kako je Komšić nelegitiman predstavnih hrvatskog naroda.

"Sebastian Kurz je dao odbijenicu za paket pomoći Hrvatskoj koji spominjete", rekao je Bernardić. "Ja bih vam savjetovao da što manje o tome govorite jer o tome ne znate ništa", rekao je Plenković. "Meni je vas žao, drugi puta kada budemo u Saboru ja ću se pobrinuti da vam objasnim europski financijski okvir", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je kazao kako je nepravedno da jedan narod bira predstavnika drugog naroda, govoreći o Komšiću kao hrvatskom predstavniku koji je izabran bošnjačkim glasovima. "Mi smo za Dayton i dogovor triju naroda", rekao je Bernardić. "Hrvati su u BiH najmanji narod pa imaju najveći reformski potencijal. Za BiH bi bilo sjajno da uđu u EU".

Hrvatsko predsjedanje EU

  • Bernardić: Hrvatska je to prespavala, nitko nije čuo za nas
  • Plenković: Osigurali smo uređeni Brexit, dogovorili pregovore s Velikom Britanijom
  • Bernardić: Zar Velika Britanija ne bi izašla iz EU bez Hrvatske
  • Plenković: Pokazali ste takvu prazninu da je mene iskreno sram

"Hrvatska je to prespavala, nitko nije čuo za nas. Umjesto da smo to stavili u svoju agendu, Hrvatska je razgovarala o zapadnom mandatu. Sa tim da ni Albanija ni Makedonija nisu dobili termin pregovora", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazali ste takvu prazninu da je mene iskreno sram", rekao je Plenković. "Hrvatska je imala prvo predsjedanje u prvih šest mjeseci u okolnostima bez presedana. Na početku smo osigurali uređeni Brexit", rekao je Plenković. Bernardić mu je uzvratio: "Zar Velika Britanije ne bi izašla iz EU bez Hrvatske".

"Mi smo dogovorili pregovore za buduće odnose sa Velikom Britanijom. Imali smo planiranih preko 160 događaja. Meni je žao radi vaš što se to nije dogodilo", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovna reforma

  • Bernardić kaže kako će nastaviti kurikularnu reformu tamo gdje su Jokić i ekipa stali
  • Plenković se pohvalio rezultatima digitalnih tehnologija - čim je stala škola odmah je bila dostupna online i na TV-u

Bernardić kaže kako će apsolutno pokrenuti obrazovnu reformu tamo gdje su Boris Jokić i ekipa stali. Ojačat će kaže strukovne škole i STEM područje te poboljšati status učitelja i profesora. "Ona je zaustavljena, a u zadnjih četiri godine su se samo nabavili jeftini laptopi. Mi želimo pojačati STEM, uvesti Građanski odgoj, pomoći djeci da budu konkurentni na međunarodnom tržištu. Strukovne škole su otišle u drugi plan, mi moramo vratiti obrazovni sustav tamo gdje mora biti. Nije cilj da djeca izlaze iz škola pa se ne mogu zaposliti. Naše županije u kojima je SDP rade najveće iskorake, rade sa tehnološkim parkovima, bili smo prije nekoliko dana u jednom robotičkom laboratoriju. Ne bih odbacio dobre stvari. Mi ćemo nastaviti tamo gdje se stalo. Ova reforma nije dobra, mi je moramo implementirati. Djeca su dobila već tablete, što ćemo ih sad povlačiti, ne razumijem? Mi moramo nastaviti tamo gdje je Jokić stao. Pogledajte rezultate na PISA testovima", rekao je Benardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao kako je za vrijeme njihovog mandata provedena obrazovna reforma. "Hrvatska je od prvog ponedjeljka nakon odluke da se staje sa školom, imali smo i online nastavu i nastavu na televiziji. Naši su učenici bili u poziciji nastaviti svoje obrazovanje", kazao je Plenković.

"Moramo ujednačiti stvari da se djeca ravnomjerno hrane. Mi imamo novi plan za izgradnju studentskih i đačkih domova, nama je cilj da svako dijete ima jednake šanse. Naš cilj je online nastava, ali u pojedinim dijelovima zemlje nema signala", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako regulirati pozdrav Za dom spremni?

  • Plenković: Račanova, SDP-ova Vlada je legalizirala Za dom spremni
  • Bernardić: Apsolutno bih zabranio pozdrav Za dom spremni zakon
  • Plenković: Tom pozdravu nema mjesta, osim malih iznimaka

Bernardić je kazao kako bi apsolutno zabranio pozdrav Za dom spremni zakonom i na grbu HOS-a. Rekao je kako kao dijete hrvatskog branitelja ne želi da tako nešto prlja Domovinski rat. "HOS-u i braniteljima kapa do poda, ustaškom pozdravu nema mjesta, rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je podsjetio na Račanovu Vladu u kojom je Milanović pomoćnik ministra. "Tada je legaliziran pozdrav Za dom spremni kada je verificiran statut jedne udruge", kazao je Plenković. "Osobno sam protiv tog pozdrava, prema našem pravnom poretku njema nema mjesta u javnom prostoru, osim malih iznimaka", kazao je Plenković i dodao kako je Milanović rekao da bi bacio ploču HOS-a, što on i HDZ nikad ne bi napravili.

Image
Foto: RTL/Screenshot

Tko su potencijalni koalicijski partneri?

  • Bernardić poručio kako neće koalirati sa Škorom i Mostom
  • Plenković postavio pitanje koja bi mu tri ministra imenovao Milanović
  • Bernardić: Direktno ste oštetili državni proračun, oslobili ste vjetroelektrane plaćanja za šumska zemljišta.

Bernardić je kazao kako su to sve svjetonazorski srodne stranke koje pređu prag. Kazao je kako neće koalirati sa strankama desnice. "Vidio sam kako je danas Škoro kazao kako bi rado s HDZ-om. S njima sigurno ne bismo koalirali. S Mostom ne bismo koalirali. Imat ćemo dovoljno ruku u Restart koalicija da sa svjetonazorski srodnim partnerima sastavimo Vladu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno se osvrnuo na aferu u kojoj je Tomislav Ćorić kazavši kako je ta afera došla do ureda premijera jer je u istrazi i jedna od članica Plenkovićevog ureda. Plenković je branio Ćorića i okomio se na SDP-ove partnere Beljaka i Anku Mrak Taritaš.

"Što se tiče Josipe Rimac i vaše aluzije da je ta afera došla do ureda premijera, ja ću vas prosvjetiliti. Gospođa Mišetić i Pogarčić su već dale iskaze USKOK-u i nema nikakvih elemenata da neke optužbe prema njima stoje", kazao je Plenković. Plenković je postavio pitanje pitanje Bernardiću da kaže koja bi mu tri ministra imenovao predsjednik, za što se ovaj zalagao u ranijoj kampanji. "Pa niste vi ovdje profesor da postavljate pitanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Direktno ste oštetili državni proračun. Oslobodili ste vjetroelektrane plaćanja za šumska zemljišta. To je otprilike 16 milijuna kuna. Vama je to smiješno", rekao je Bernardić. "Ima li išta da vi znate bez novina", rekao je Plenković. Na pitanje novi izbori ili velika koalicija, kazao je Plenković kako ne želi veliku koaliciju. "Pobijedit ćemo na izborima i idemo u novi mandat za ekonomski oporavak".

"Zašto imate kompleks od Milanovića", kazao je Bernardić Milanoviću. "Je li to još iz ministarstva vanjskih poslova". "Pobijedio sam ga 2016., kao što sam pobijedio i vas", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam čuo da ste bili đak gospodina Bandića, čuo sam da vam je pomogao da budete predsjednik SDP-a", rekao je Plenković. Kazao je kako postoji "neka nevidljiva ruka" koja upravlja odnosima SDP-a i Škore - i kako je Škoro pomogao SDP-ovom kandidatu Milanoviću da postane predsjednik.

"Ja sam se s 18 godina učlanio u stranku jer sam osjećao socijaldemokraciju, a gdje ste bili vi? Vas je za rukicu dovela Jadranka Kosor. S 40 godina osjetili ste zov domoljublja i otišli u HDZ", rekao je Bernardić.

Razoran potres u Zagrebu, je li država napravila dovoljno?

  • Plenković: Gospodine Bernardić koliko ste vi i SDP dali u fond? Bernardić: Ja sam dao cijelu plaću, za SDP ne znam
  • Plenković: Ne znate? HDZ je dao milijun kuna

Na pitanje koliko građana živi u studentskom domu, Plenković je kazao da zna - 460. Bernardić je kazao kako velik broj ljudi živi bez priključka na plin i kako je samo 11 ljudi dobili državne stanove. "Država je ostavila građane na cjedilu".

"Gospodine Bernardić, koliko ste vi i SDP dali za fond za pomoć", pitao je Plenković Bernardića. Ovaj je uzvratio kako je dao cijelu svoju plaću. "HDZ je dao milijun kuna, svi članovi Vlade odrekli su se plaće", rekao je Plenković.

"Znate li koliko godišnje odlazi na korupciju? Milijarde, smetaju li vas vaši grafovi?", kazao je Bernardić. Plenković ga je ponovno optužio da vadi grafove s konkurentske televizije. "Zašto niste donijeli zakon o obnovi Zagreb", pitao je Benardić.

"Zato što se ovakav zakon ne donosi preko noći. Vi nemate ništa, a naš zakon je već prošao javnu raspravu.

Image

Kako ćemo živjeti nakon koronavirusa?

  • Bernardić: Donijet ćemo moratorij na kredite za građane i poduzetnike
  • Plenković: Bernardić nema pojma u EU
  • Bernardić: Vi ste jedan napuhani balon
  • Plenković: Bacate floskule
  • Bernardić optužio Plenkovića za 'izdaju nacionalnih interesa' zbog Ine, premijer to odlučno negira

"Donijet ćemo moratorij na kredite za građane i poduzetnike. Ljudima moramo omogučiti određenu izvjesnost. Predložili smo skraćeno radno vrijeme", kazao je Davor Bernadić. Rekao je kako će umirovljenicima dati 750 kuna mjesečno. Na pitanje od kuda novac kaže: "Vlada je ionako ušla u deficit. Znate li koliko novaca ide na korupciju? 10 posto BDP-a. Neće se krasti u Hrvatskoj, od tuda novac", rekao je Bernardić i dodao kako će povećati iskorištenost EU fondova.

"Bernardić nema pojma o EU", kazao je Plenković i tvrdi da ne zna kada je nastao fond Next Generation EU. "Osupnut sam što to ne znate", rekao je Plenković. Kazao je kako Bernardić baca floskule. Bernardić je Plenkoviću poručio: "Vi ste jedan napuhani balon".

Na pitanje kako bi živjeli s minimalnom plaćom, Bernardić je kazao kako zna kako je tako živjeti - brat mu je kaže ostao bez posla, kao i susjeda koja radi u pekari. Pitao je Plenkovića zašto nije prihvatio njihov prijedlog o povećanju minimalne plaće. "Dođite iz tog Bruxellesa u Zagreb", kazao je Bernardić.

Plenković je kazao kako su imali četiri predvidljiva jasna rasterećujuća vala porezne reforme koja su poduzetnike i građane rasteretile za 9 milijardi kuna. "Za razliku od vaše vlade kada je kreditni rejting pao, naša je vlada digla kreditni rejting", rekao je Plenković. "Na Doing Business ljestvici pali smo na 51. mjesto, eto kako vam vjeruju", rekao je Bernardić. "Poduzetnici su opterećeni", kazao je Bernardić. "Poduzetnici vas obožavaju, misle da ste najpametniji i genije", rekao je ironično Bernardić Plenkoviću.

Voditeljica je kazala kako se slažu da nema snižavanje opće stope PDV-a. Plenković je kazao kako će smanjiti PDV na hranu. Bernardić je pokazao obećanje iz HDZ-ovog programa za prošle izbore, prema kojem je HDZ obećao da će smanjiti PDV, a nije.

Bernardić je kazao kako će smanjiti broj ministarstava i što je logično spojiti - primjerice pravosuđe i upravu. Ukinut će, kaže, ministarstvo državne uprave i smanjiti broj administrativnih jedinica i napraviti porezno rasterećenje. "Ova vlada je novac od rasterećenja dala trgovačkim lancima", kazao je Bernardić. Rekao je kako će s koalicijskim partnerima sjesti i dogovoriti oko broja ministarstava. "Broj će biti između 12 i 15", kazao je Bernardić.

Plenković je rekao kako Bernardić najavljuje rasterećenje od 2 milijarde, a oni su napravili rasterećenje od 9 milijardi kuna. "Prihodi od poreza u vašem mandatu rasli su za 15 milijardi kuna", poručio je Bernardić i dodao kako su rasterećenja u profit trgovačkim lancima i "mazali vrat debelim guskama".

Bernardić je Plenkoviću prigovorio što mu je velik broj ministara otišao zbog, kako je rekao, korupcije. Plenković je replicirao kako mu je trenutno samo jedan bivši ministar pod određenom sumnjom. "Hrvatska država uzima naknade od eksploatacije nafte", rekao je Plenković i kazao kako nema "izdaje nacionalnih interesa", za što ga je optužio Bernardić.

Plenković je kazao kako će nastaviti kupnju Ine nakon izbora. "Ugasili ste rafineriju u Sisku, Sanader je dao upravljačka prava Mađarima. Vi ne znate što ste potpisali, koji je memorandum potpisao ministar Ćorić", rekao je Bernardić. "Vodite slugansku politiku prema Mađarskoj".

"Ovoliko neistina i optužbi prema ministru Ćoriću, budite ozbiljni. Građani zaslužuju da ih vode ljudi koji nešto znaju i ne iznose neistine kao što ih vi iznosite", kazao je Plenković. "Zar vas je Maja Sever pripremila za debatu", kazao je Plenković. "Odradila je research za SDP", rekao je Plenković nakon što je Bernardić pokazao papire o neispunjenim HDZ-ovim obećanjima. Plenković je aludirao da su to vizuali objavljeni na HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Image

Kako se Hrvatska borila s koronom i čeka li nas drugi val?

  • Plenković pokazao četvrti negativan test na koronavirus
  • Bernardić Plenkovića prozvao visokorizičnim i najavio kako će se i on testirati na koronavirus
  • Šef SDP-a napao mjere protiv koronavirusa koje smatra nedovoljnim te zbog otvaranja granica prema BiH i noćnih klubova
  • Šef HDZ-a smatra kako je Bernardić nedogovoran jer govori o Hrvatskoj kao nesigurnoj zemlji

Voditeljica sučeljavanja Damira Gregoret kazala je kako neće mjeriti pojedinačno vrijeme za svaki odgovor, nego samo ukupno vrijeme. Prva je tema koronavirus.

Bernardić je kazao kako se nije dosad testirao na koronavirus, ali kako će se nakon današnjeg dana testirati jer je proveo vrijeme s Plenkovićem koji je visokorizična osoba - bio je u kontaktu sa zaraženima. "Danas sam tu i šta sad", kazao je.

"Drago mi je da se okuražio gospodin Bernardić", kazao je Plenković i dodao kako je napravio čak četiri testa na koronavirus. Pokazao je u kamere test koronavirusa. Plenković je kazao kako za njega vrijede ista pravila kao i za sve građane. "Osigurali smo da je Hrvatska pobijedila koronavirus", rekao je Plenković.

"Niste pobijedili koronavirus, imamo eksponencijalan rast", rekao je Bernardić. Plenković je to negirao. "Bili smo prvi koji smo na razini EU pokrenuli intezivni mehanizam odgovora na Covid", rekao je Plenković i kazao kako su zaštitili zdravstvene i socijalne ustanove. "Ono što smo mi postigli, jeste da smo imali samo 107 umrlih sugrađana. Što je ogroman uspjeh", kazao je Plenković.

Objasnio je kako je njegova želja dočekati jesen sa stabilnom vladom pa je zbog toga raspisao izbore. Na pitanje jesu li građani sigurni prilikom izlaska na izbore, Bernardić odgovara: "Nisu, ali moraju izaći pod zaštitnom opremom jer si ne mogu dopustiti da gledaju ovu korupciju", kazao je. Smatra kako nije dobro što su otvoreni noćni klubovi.

Bernardić je kazao kako je HDZ otvorio granice prema BiH samo zbog izbora i time je ugrozio naše glasače. Smatra kako Hrvatsku čeka novi val epidemije i žestoko se okomio na Plenkovića zato što, smatra, mjere koje su sada na snazi, nisu dovoljne. "Ako se nastavi ovakva nespremnost Stožera, onda će broj zaraženih biti 3.000 dnevno u rujnu", rekao je.

"Rajko Ostojić se ponio kao odgovoran čovjek", kazao je Bernardić o odlasku SDP-ovca o samoizolaciji te kazao kako bi Plenković morao u samoizolaciju. Plenković je kazao kako je definicija bliskog kontakta jasna. "Strani mediji vas slušaju, vi govorite o Hrvatskoj kao nesigurnoj zemlji, kao da želite što veću koronu, to je neodgovorno i to nije dobro. To je na tragu vaše politike gdje na niski i populistički način pokušavate ušičariti neke poene", kazao je Plenković.

"Vi svjesno riskirate turističku sezonu i otvarate granice prema BiH zbog izbora", kazao je Bernardić. "Stožer je počeo donositi političke odluke koje zadiru u ustavna prava, a očito idu po instrukcije u Banske dvore", kazao je.

Plenković je replicirao kako je Stožer imenovan sukladno zakonu i ugledni stručnjaci od kojih su neki članovi HDZ-a i na to su ponosni. "Vidim da se gospodin Plenković petlja i u rad Ustavnog suda, ali to nije dobro. Stožer je preuzeo ovlasti koje nije imao", kazao je Bernardić i kazao da smatra je trebalo proglasiti izvanredno stanje. "Vaš suradnik Mikulić je za vrijeme kriza zapošljavao svoju ženu za 17.000 kuna. To ste vi. Korupcija".

Na pitanje o temi ustavnosti odluka Stožera koju je danas otvorio dio ustavnih sudaca, Plenković je aludirao kako dio ustavnih sudaca djeluje u interesima oporbe. Bernardić je kazao kako mu je žao što nisu izglasali moratorije na kredite već su stali na stranu banaka i njihovih ekstraprofita.

Image

Večeras u 20 sati na RTL televiziji održava se prvo televizijsko sučeljavanje dvojice najizglednijih kandidata za premijera Davora Bernardića i Andreja Plenkovića.

"Ja sam išao na sva sučeljavanja, drago mi je da se Bernardić okuražio, nisam ga sreo tjednima, veselim se argumentiranoj raspravi", poručio je Plenković uoči debate.

Izazivač Bernardić, s druge strane kaže: "Tome se veselim jer je vrijeme da građani čuju istinu, i s druge strane obmanu od premijera vlade sada već na odlasku", kaže Bernardić.

Plenković i Bernardić nešto prije 20 sati stigli su na RTL, što su zabilježile kamere Pixsella:

Image

29.06.2020. Zagreb - Dolazak Andreja Plenkovica i Davora Bernardica na suceljavanje RTL televiziju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Image

29.06.2020. Zagreb - Dolazak Andreja Plenkovica i Davora Bernardica na suceljavanje RTL televiziju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nova vrsta političke debate

"Ono što našim gledateljima pripremamo u ponedjeljak nova je vrsta političke debate. Umjesto uobičajenog ispitivanja kandidata uz striktno mjerenje vremena za svako pitanje, moderirat ću diskusiju s ciljem da najizgledniji kandidati za predsjednika Vlade otkriju što od njih građani u iduće četiri godine mogu očekivati. Koliko će u tome biti uvjerljivi i kako će se snaći u situaciji gdje će prvi put sjediti sučelice, oči u oči – to će biti na samim kandidatima“, poručuje Damira Gregoret koja će kandidate suočiti s aktualnim pitanjima za koja vjeruje da gledatelji i birači zaslužuju dobiti odgovor poput trenutne situacije s koronavirusom te njihovih predizbornih programa i prvih koraka koji će poduzeti ako osvoje vlast.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo