milanović otvara granice? /

Prva procjena EK: Hrvatska je mjerama protiv Srbije prekršila SSP; traže Vladino objašnjenje

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Europska komisija traži od hrvatske Vlade pojašnjenja oko odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione koji ulaze iz smjera Srbije

25.9.2015.
14:15
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija će od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njene prve procjene ukazuju na "ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom", izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Image
MILANOVIĆ NAPAO VUČIĆA /

'Laž je da izvlačimo ljude iz autobusa! Ali tko to govori? Tko je to radio '93. i '94., koja stranka i koji ljudi?'

Image
MILANOVIĆ NAPAO VUČIĆA /

'Laž je da izvlačimo ljude iz autobusa! Ali tko to govori? Tko je to radio '93. i '94., koja stranka i koji ljudi?'

"Mi smo započeli analizu kako bismo proučili jesu li restrikcije, posebice one koje je uvela hrvatska strana, u skladu s SSP-om i carinskom unijom. Naše prve procjene ukazuju na ozbiljna pitanja u vezi s kompatilnošću tih restrikcija s SSP-om i carinskom unijom i u tom kontekstu Komisija će tražiti objašnjenje od hrvatskih vlasti", rekla je Kocijančič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je glavna poruka da treba pronaći rješenje. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je na konstruktivan pristup koji će omogućiti rješavanje problema i nastavak trgovačke razmjene. U tom kontekstu hitno tražimo objašnjanja od hrvatskih vlasti", dodala je Kocijančič.

Ona je ponovila stajalište Europske komisije da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora "rješavati kolektivno i regionalno" i da to ne "smije imati neproporcionalni, diskriminatorni učinak na trgovinu i promet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekla da su u tijeku intenzivni kontakti i s Hrvatskom i Srbijom te da je Mogherini u petak ujutro o tome razgovorala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Hrvatska je blokirala granicu prema Srbiji jer Beograd organizirano šalje sve izbjeglice na granicu s Hrvatskom, dok nitko ne prelazi granicu između Srbije i Mađarske.

Premijer Zoran Milanović poručio je danas kako je blokada granice sa Srbijom uvedena zbog nacionalne sigurnosti te da "ovo nije trgovinski rat jer Hrvatska nije uvela diskriminacijske mjere nego je zatvorila granicu za teretni promet svima jednako".

Milanović nije decidirano rekao kada će granica biti ponovo otvorena. "Razgovaram sa suradnicima o tome kad ćemo opet otvoriti granicu. Dakle, kako smo donijeli odluku, tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Vladinom twitteru objavljena je Milanovićeva izjava da sa suradnicima intenzivno razgovara da se danas ili sutra ukinu mjere na granici koje je RH morala uvesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo