Treća sreća? Kako kome... / Prva neradna nedjelja brutalno srušila promet trgovina: Gubitci se mjere u milijunima eura

Image
Foto: Patrik Macek/Nikola Cutuk/Dusko Marusic/Pixsell

Promet je pao i u odnosu na prvu srpanjsku nedjelju prošle godine

5.7.2023.
10:03
Patrik Macek/Nikola Cutuk/Dusko Marusic/Pixsell
VOYO logo

Prva neradna nedjelja donijela je pad prometa u trgovini na malo od čak 21,8 posto, u odnosu na zadnju nedjelju u lipnju, kada su trgovine još radile po starom režimu, javlja Novi list.

Podaci su to iz sustava fiskalizacije, koji pokazuju da je pad ukupnog prometa u trgovini na malo, bez motornih vozila, iznosio 29,9 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prethodnu nedjelju (26. lipnja) to je smanjenje prometa od 8,37 milijuna eura.

Uz to, prve neradne nedjelje izdano je gotovo 19 posto manje računa odnosno, njih oko 457 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVO JE CIVILIZACIJSKI ISKORAK' /

Danas je prva neradna nedjelja, a šefica Sindikata trgovine otkriva: 'Otkazi? Pa neće sjeći granu na kojoj sjede...'

Image
'OVO JE CIVILIZACIJSKI ISKORAK' /

Danas je prva neradna nedjelja, a šefica Sindikata trgovine otkriva: 'Otkazi? Pa neće sjeći granu na kojoj sjede...'

Pad i u odnosu na prošlu godinu

Promet je pao i u odnosu na prvu srpanjsku nedjelju prošle godine. Lani je u trgovini na malo prve nedjelje u srpnju promet bio 35,8 milijuna eura, a ove je godine 16,62 posto manji, i to uz cijene koje su ove godine u prosjeku 7,7 posto veće nego lani, dok su cijene hrane i pića u prosjeku više za 13,6 posto. U odnosu na prvu nedjelju u srpnju prošle godine vrijednost svih fiskalnih računa manja je za 1,15 milijuna eura, odnosno 1,4 posto.

Smanjenje prometa u trgovini utjecalo je na ukupan promet u svim djelatnostima. Po svim fiskalnim računima, promet u nedjelju bio je 86,9 milijuna eura, što je 8,6 posto manje nego tjedan dana prije. Cijeli manjak stvoren je u trgovini na malo, dok su ostale djelatnosti očito zabilježile i nešto veći promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li zbog neradne nedjelje porastao promet na benzinskim crpkama koje nedjeljom mogu raditi, Porezna uprava nije mogla odgovoriti jer te podatke ne prati.

Treći pokušaj

Prva neradna nedjelja na Jadranu je bila radna tako da je teško reći kakav će biti stvarni utjecaj na potrošnju i gospodarstvo. Naravno, da je većina trgovina na Jadranu bila zatvorena, promet bi bio još manji,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je suditi po primjeru KTC-a, maloprodajnog lanca u domaćem vlasništvu koji je sam prije nekoliko godina odlučio zatvoriti svoje trgovine nedjeljom, promet bi se trebao preusmjeriti na ostatak tjedna. KTC, naime, zbog neradne nedjelje nije izgubio ni promet ni dobit.

Nad trećim pokušajem zabrane rada nedjeljom i dalje stoji prijetnja da zakon ukine Ustavni sud. Dogodi li se to, i ovoga bi se puta - kao i u prethodnim slučajevima - moglo dogoditi da zakon prestane vrijediti taman kad se građani i trgovci uhodaju i prihvate nova pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo