opasnost od curenja / Provjerite plinske boce: u Hrvatskoj ih je na tržištu čak deset posto kojima je istekao atest

Hrvatsko društvo za zaštitu potrošača objavilo je kako je 10 posto plinskih boca koje se koriste u kućanstvima neispravno

20.7.2016.
18:55
VOYO logo

Na splitskoj Rivi danas su se mogle čuti vatrogasne sirene zbog puštanja plinske boce. U Hrvatskoj velik broj kućanstava koristi plin u domaćinstvu, ali statistički pokazatelji govore kako vatrogasne intervencije zbog plina ipak nisu učestale.

"Mi u gradu Splitu godišnje imamo 50-ak intervencija. Znači, otprilike jednu tjedno, što se tiče plina. Od toga možda u jednoj trećini imamo gorenje plina, a sve ostalo je curenje", kaže Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni uzročnici curenja plina su neodgovorno rukovanje i neispravne plinske boce. Prema podacima Hrvatskog društva za zaštitu potrošača u Hrvatskoj je u opticaju deset posto plinskih boca kojima je istekao atest. Najvažnije je prekontrolirati ispisani datum i zaštitnu foliju na ventilu.

"Prvo možete vidjeti datum na boci. To je već jedan znak da je ona atestirana. Ako ćete ići dalje kontrolirati, možete vidjeti je li folija zavarena kako treba, da nije potrgana. Tada se zna da je punjena u ovlaštenoj punionici", pojašnjava Ladislav Brešković, direktor punionice plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinska boca je upotrebljiva deset godina od otisnutog datuma. Građani bi trebali obratiti pozornost i na regulator kojeg bi trebalo mijenjati jednom u pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo