SOLIDARNOST NA DJELU / Prosvjed zaposlenika sudova diljem Hrvatske: 'Veće plaće svima ili nikome!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada je donijela odluku prema kojoj će, na razni Hrvatske, veću plaću dobivati otprilike dvije trećine zaposlenih

16.5.2019.
13:10
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenici, službenici i namještenici Županijskog, Općinskog i Trgovačkog suda u Bjelovaru te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru iskoristili su stanku u četvrtak za mirni prosvjed kojim žele upozoriti na, kako smatraju, nepravedan način na koji Vlada planira povećanje plaća u rujnu.

Image

Prosvjed zaposlenika sudova diljem Hrvatske: 'Veće plaće svima ili nikome!'

Image

Prosvjed zaposlenika sudova diljem Hrvatske: 'Veće plaće svima ili nikome!'

Prosvjednici ističu da se planirano povećanje plaća od devet posto odnosi samo na dio zaposlenika, a ne na sve. Stoga, kažu, neka se plaće povećaju ili svima ili nikome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je donijela odluku prema kojoj će, na razini  Hrvatske, veću plaću dobivati otprilike dvije trećine zaposlenih, a preostala trećina neće. Povećanje plaća ne odnosi se na radna mjesta kao što su informatičari, računovodstveni djelatnici, arhivari, ovršitelji, referenti, domari, vozači i čistačice. Oni nisu ušli u skupinu kojoj bi plaća trebala biti povećana, a to nije ni pošteno ni korektno", ističe sindikalna povjerenica Općinskog suda u Bjelovaru Aleksandra Knežević.

Dodaje kako je okupljanje zaposlenika za vrijeme pauze - mirni prosvjed, a ne štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom odlukom razdvojena je masa ljudi, a s našim zahtjevom solidarizirali su se svi koji rade na sudu. I oni namještenici i službenici kojima je namijenjeno povećanje, ali i suci jer svi smatramo da ovo nije pravedno ni korektno. Plaće nam nisu povećavane godinama, koeficijenti su isti od početka 90-ih i nećemo odustati od svojih zahtjeva", poručuje Knežević.

Prosvjedovalo se danas i u Splitu. Naime, zbog selektivnog povećanja plaća u četvrtak je pred splitskim Županijskim sudom prosvjedovalo stotinjak službenika i namještenika sudova i državnih odvjetništava koji traže veće plaće i radničko dostojanstvo.

Pred zgradom su se okupile zapisničarke, informatičari, upisničarke, djelatnici u sudskoj pošti, računovodstvu, kao i spremačice koji su medijima rekli da je sporazum Ministarstva pravosuđa i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kojim su plaće povećane devet posto samo nekim zaposlenicima, nelegalan i diskriminatoran. Upravo zato su ogorčeni te se, kako kažu, ispisuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i priključuju se Sindikatu pravosudne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim službenika i namještenika Županijskog suda u prosvjedu su sudjelovali i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.

Ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac kaže da je dogovor koji je postignut prošlog tjedna za povećanje plaće od devet posto dijelu radnika prijevara te da oni nisu pijuni u nečijoj igri ispod stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici smo ove države, imamo pravo na mišljenje i glas. Nismo pijuni u nečijoj igri ispod stola. Ne želimo više sjediti i čekati tko će odlučiti o našoj sudbini, a ne želimo ni da naša djeca odlaze u Njemačku i Irsku", kazala je Parac.

Navela je kako je početna plaća upisničara 3.200 kuna, zapisničara 3800 kuna, višeg informatičara 4.200 kuna, šefa računovodstva 4.700 kuna, a ravnatelja Sudske uprave s visokom stručnom spremom 5.400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalna povjerenica splitske podružnice Sindikata pravosudne policije Tamara Čatlak Cindro kaže da ne žele parcijalno rješavati probleme i najavljuje da su ako se ne pokrenu promjene spremni za štrajk.

Osim u Splitu i Bjelovaru prosvjedovalo se i u Rijeci, Poreču, Zagrebu, Osijeku i Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo