razne konotacije / Prosvjed u Vukovaru: Apel za istinu o ratnim zločinima ili politički udar na Vladu?

Policiji je službeno prijavljeno da se očekuje 8000 prosvjednika. Neke procjene govore da bi ih moglo biti i dvostruko više

11.10.2018.
22:28
VOYO logo

Slučajno ili namjerno, u političkoj percepciji - vukovarski prosvjed postao je prosvjed protiv vlade. 

Dvadeset tri godina nakon završetka rata traga se za 300 nestalih osoba. HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava prije mjesec dana rekao je 'dosta'!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga nakon 10 tisuća dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove odgovornima", tvrdi gradonačelnik Vukovara. 

Prozvao je indirektno ministre pravosuđa i policije da riješe pitanje nestalih, najavio veliki prosvjed u Vukovaru, a u HDZ-u podigao pravu buru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poziv je otvoren prema svima, ja očekujem da će Hrvatska demokratska zajednica biti nazočna na njemu", dodao je Penava.

Neće. Ali je zato zbog prosvjeda Penava pozvan u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zavadi ili ne, stranački šef je jasan: prosvjed ne podržava.

"Nemam ni malo razumijevanja za tehnologiju i način kako je to napravljeno. Ovo se tako ne radi", poručio je Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo da taj prosvjed bude politiziran i iskorišten u neke druge svrhe ili manipuliran", dodao je. 

Bivši premijerov savjetnik Krešimir Macan, kaže, Ivan Penava se mora brinuti da prosvjed ostane unutar najavljenih okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se pretvori u prosvjed o referendumu, o nedovoljnom broju potpisa, o politici Andreja Plenkovića onda bi naravno mogao imati određenu sankcije unuar HDZ-a jer radi štetu stranci", rekao je Macan. 

Premijer je odmah nakon najave krenuo u kontrolu štete: uspio je uvjeriti Generalski zbor da ne sudjeluje u prosvjedu - ali zbog toga je zbor napustio general Željko Sačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da na ovaj način ovo nije produktivno, da se alarmira cijela braniteljska populacija i stav je je Generalskog zbora da neće ići na prosvjede", rekao 3. listopada Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Jedan od članova Zbora Željko Sačić za njega je pak prokomentirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je on žrtva premijera Plenkovića."

S braniteljima je puno pregovarao i ministar Tomo Medved. HVIDRA je nakon toga odgodila sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata i organizirano neće na prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji su napravili zločin trebaju odgovarati, ali ne na način da se ide na ulicu", rekao je krajem rujna Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Ali tisuće drugih misli da je baš to ispravan način. Specijalna policija, 100 postotni invalidi Đure Glogoškog, udovice,  zagrebačka HVIDRA, i mnogi drugi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjed u Vukovaru je politički prosvjed"

Nakon što je rasplamsao probleme, pa nekoliko dana šutio, gradonačelnik Ivan Penava jučer je stao pred novinare, ali nije odgovarao na pitanja.

"Pozivam cjelokupnu hrvatsku javnost da nam se odazove i pridruži u borbi za stvaranje pravednog društva, jer koliko god si to utvarali, ono to nije", rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je Penava dobio pojačanje kojem se ni sam nije nadao: nakon što je objavljeno da referendumske inicijative nemaju dovoljno potpisa - prosvjed, čini se - postaje još masovniji i još više usmjeren protiv vlade.

"Mi smo čuli danas da su se određene referendumske iniccijative mobilizirale da voze određeni broj prosvjednika u Vukovor i ovo im može poslužiti ako pozornica, samo je pitanje hoće li im to Ivan Penava dopustiti", rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se u mjesec dana prosvjed za rješavanje pitanja nestalih pretvorio u prosvjed protiv Vlade.

"Prosvjed u Vukovaru je politički prosvjed. Ako prosvjedujete protiv nerada institucija naravno da prosvjedujete protiv Vlasti", rekao je građanima Hrvoje Zekanović iz HRAST-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično razmišlja i MOST-ov Nikola Grmoja. 

"Usmjeren je protiv institucija. Ako ova Vlada kontrolira institucije, onda je usmjeren protiv njih. Ako ne kontroliraju - nije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neće biti sankcija za HDZ-ovce, odazvat će se samo jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

"Rekao sam od prvoga dana da ću biti tamo. Svatko bi trebao prema svojoj savjesti i prema svojim biračima i žrtvama rata trebao sam sa sobom raspraviti", smatra Stevo Culej. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policiji je službeno prijavljeno da se očekuje 8000 prosvjednika. Neke procjene govore da bi ih moglo biti i dvostruko više. Svi protiv institucija koje ne rade svoj posao, na čijem su čelu HDZ-ovi ministri, a organizator je HDZ-ovac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo