PROSVJED U SISKU /

Radnici protiv gašenja rafinerije: 'Borili smo se za domovinu, borit ćemo se za egzistenciju'

Image
Foto: Matea Damjanović

Na skup je došla i sisačka gradonačelnica koja je poručila kako rafinerija mora opstati

16.1.2019.
8:15
Matea Damjanović
VOYO logo

Zbog odluke o zatvaranju Rafinerije nafte u Sisku, radnici rafinerije jutros su se okupili na parkiralištu porte KP-6 te započeli prosvjednu šetnju.

Prosvjednici su se zaustavili na križanju prometnica kojima se doprema i otprema gorivo i nafta u auto cisternama tako da zasad otpreme naftnih derivata iz rafinerije nafte Sisak nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjed radnika protiv gašenja sisačke rafinerije: 'Borili smo se za domovinu, borit ćemo se za egzistenciju'

Image

Prosvjed radnika protiv gašenja sisačke rafinerije: 'Borili smo se za domovinu, borit ćemo se za egzistenciju'

Prosvjednicima se pridružila i gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček sa zamjenicima te predsjednica gradskog vijeća Ivana Krčelić.

Gradonačelnica je istaknula kako poziva Vladu RH da prolongira ili zamrzne odluku o gašenju rafinerije nafte Sisak te da se pronađe alternativno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku radnicima došao je dati i Pero Janjić Tromblon i desetak vukovarskih branitelja.

"Radi se o dogovoru ispod stola i punjenu nečijih džepova"

Predrag Sekulić, predstavnik Stožera za obranu sisačke Rafinerije, poručio je da je jedini zahtjev za sada da ih primi netko iz Vlade kako bi, kazao je, iznijeli svoje stav da je od strane MOL-a izvršena manipulacija brojkama odnosno da Rafinerija može pozitivno poslovati.

Na pitanje tko vrši pritisak na radnike, odgovara: "Svakodnevna je pojava zvanje Službe ljudskih resursa prema radnicima, posebno starijima i onima koji imaju nekakvo oštećenje za rad. Neće biti otpuštanja u smislu programiranog zbrinjavanja, ali ovoga ima svaki dan. Oko 160 radnika u procesu je opuštanja iz cijele Ine."

Sekulić kaže da će otpuštanja radnika biti tijekom 2019. jer poslodavac želi "umjaniti ovu oštricu koja je danas ovdje vidljiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o jednom velikom lutanju, stojimo ovdje s podacima. Imamo Vladu koja tvrdi da će se ovdje nešto napraviti, tvrdili su i prije dvije godine da će se otkupiti Ina, ali ništa se nije dogodilo", kaže sindikalist.

Današnji prosvjed je tek jedan u nizu. Sekulić je najavio "periodične akcije na frekfrentnijim mjestima, koje će, kaže, biti oštrije.

Traže o Vlade da provjere stvarno stanje u Rafineriji jer, sumnja Sekulić, "radi se o dogovoru ispod stola i punjenu nečijih džepova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo netko tko radi nerede bez razloga. MOL želi nas ugasiti samo zato što je direktni konkurent", rekao je Sekulić i pozvao saborske zastupnike da se pozabave i sisačkom rafinerijom.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo