neka druga vremena /

Prošlo je dvadeset godina od prosvjeda za Radio 101: što se u međuvremenu promijenilo?

'Bili smo puni sebe jer smo mislili da ovu zemlju možemo napraviti točno onakvom kakva treba biti. Nakon toga je uslijedilo 20 godina razočaranja'

25.11.2016.
18:12
VOYO logo

Kad pogledamo 20 godina unatrag, rekli bismo da su se Hrvati prilično ulijenili. Ili su im možda strasti koje su ih nekad gonile, pomalo splasnule. Došla nova vremena, nove generacije, kojima ipak oči zaiskre kada vide kako su Hrvati nekad dizali glas protiv lošeg sistema. 20 je godina, naime, prošlo od legendarnog prosvjeda za spas 101-ice, radija koji je ujedio građane.

Noć građanskog bunta koji je počeo mijenjati Hrvatsku! Noć kada se okupilo 120 tisuća ljudi na Trgu bana Jelačića! Noć najvećih građanskih demonstracija u novijoj hrvatskoj povijesti! Sve zbog slobode, slobode medija, slobode govora. Te je noći radio 101 pokrenuo revoluciju. Te je noći spašen od gašenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Događaj naroda bez društvenih mreža, bez previše nagovaranja. znam da su i taksisti bili solidarizirani sa radijem, svirali su, to je bio show", prisjeća se Edo Maajka.

"To je dio života. Imaju neki trenuci koji vam se dese kad točno znate gdje ste u kojem trenutku bili, ja točno znam da sam onda zajedno sa svima bila na trgu", kaže saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20 godina je prošlo od prosvjeda protiv gašenja 101-ice, a izložba fotografija i Brešanovi dokumentarac - mnoge su nostalgično prisjetili tih vremena.

"Te 96. smo bili puni sebe jer smo pobijedili u ratu, bili smo puni sebe jer je zemlja slobodna i bili smo puni sebe jer smo mislili da ovu zemlju možemo napraviti točno onakvom kakva treba biti. Nakon toga je uslijedilo 20 godina razočaranja", ističe redatelj Vinko Brešan.

Danas su drukčija vremena, vladaju drukčije emocije. Revolucionarni duh uvijek postoji, ali većina je složna u jednom - teško da bi danas Trg bana Jelačića opet preplavilo 120 tisuća duša. A razloga za prosvjede - nikad više.

"Previše udaraca smo u ovih 20 godina primili i previše smo se puta nadali i ostali negdje kratkih rukava u tim nadama da bi se sada opet okupili", tvrdi Brešan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji nešto šta nikada nećemo izgubiti - tu emociju, tu emociju da činite nešto dobro, a kvalitetu dobre emocije, ja je jako volim", dodaje Mrak Taritaš.

"Sumnjam da se može takva kritična masa složit oko nečeg takvog bilo da je radio ili ne znam šta", smatra Edo Maajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složila se masa jednom i upisala u hrvatsku povijest zauvijek. Prijatelji stojedinice, prijatelji tih drukčijih vremena - sinoć su odali počast samima sebi, slobodi i boljoj Hrvatskoj. Svatko na svoj način.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo