tada ubijeno sedmero ljudi /

Prošle su točno 22 godine od raketiranja Zagreba, srpskog odgovora na akciju Bljesak

Prije točno 22 godine, srpski pobunjenici, predvođeni Milanom Martićem, raketirali su Zagreb! Bio je to srpski odgovor na akciju Bljesak i oslobađanje zapadne Slavonije

2.5.2017.
21:02
VOYO logo

U dvodnevnom granatiranju glavnog grada ubijeno je sedmero ljudi, a ranjeno 205. 

Kaos i strah - zavladao je Zagrebom tog 2. svibnja nakon 10 sati i 23 minute. Napad je počeo a među prvim ranjenima bio je i Zvonko Bakula. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo sam rekao - Bože što se nisam pozdravio sa svojima. pao sam dolje u nesvjest i sva je krv iz mene išla, i onesvijestio sam se", kazao je Zvonko Bakula, Zagreb.

U dva dana raketiranja ubijeno je sedmero, a ranjeno je 205 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raketa je pala na moj auto, krhen je umro na mojim rukama, a ja sam dobio 25 komada", kazao je JurajKršen, Zagreb.

Bila je to srpska osveta zbog akcije Bljesak i hrvatske pobjede u Zapadnoj Slavoniji. Vođa pobunjenih Srba MilanMartić napadom se pohvalio i pred kamerama. 

"Za ovo što je Tuđman napravio vama ovdje, protumjeru mi smo bombardovali sve njihove gradove i Sisak i Zagreb i Karlovac, to je napravljeno radi vas", izjavio je tada Milan Martić, osuđenik za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Raketirana je i Dječja bolnica u Klaićevoj, Zrinjevac te Hrvatsko narodno kazalište.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektili, takozvani zvončići  pali su i na ovu dvoranu, gdje su, kao i danas, probu imali baletani HNK i njihovi gosti. Ranjeno je 17 baletnih umjetnika, a među njima i primabalerina Almira Osmanović. 

BrankoLazarević, tada je bio šef ekipe za očevid. Poslije je svjedočio protiv Martića pred Haškim sudom. Njegov zapisnik s više od tisuću i pol stranica postao je ključnim dokazom protiv Martića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martić je osuđen na  35 godina zatvora. Kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo