'Znanci kao brojni drugi' / Pronašli poveznicu između Plenkovića i odvjetnika Šurjaka, uhićenog u aferi s rekordnom krađom u INA-i

Image
Foto: Pixsell

Iz Vlade su kratko potvrdili da se premijer doista dugi niz godina poznaje s uhićenim predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore

30.8.2022.
17:34
Pixsell
VOYO logo

Portal Index.hr otkrio je da su se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, za vikend uhićen u aferi krađe milijarde kuna iz INA-e, poznavali su se još iz studentskih dana.

Index navodi da su im iz Vlade jučer potvrdili da se Šurjak i Plenković poznaju s fakulteta. Plenković je tijekom studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu bio i predsjednik hrvatske podružnice ELSA-e, Europske udruge studenata prava. Dopredsjednik mu je u to vrijeme bio Šurjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'GUBI SE KONTROLA' /

Bivši direktor INA-e Štern: 'Bilo je prije slučajeva krađe goriva, kapilarne korupcije, ali nikad afera poput ove'

Image
'GUBI SE KONTROLA' /

Bivši direktor INA-e Štern: 'Bilo je prije slučajeva krađe goriva, kapilarne korupcije, ali nikad afera poput ove'

Dok je Plenković bio predsjednik ELSA-e Hrvatska, Šurjak je bio dopredsjednik, piše dalje portal, odnosno, od 1992. do 1994. predsjednik je bio Plenković, koji je 1993. čak izabran i za predsjednika ELSA-e International. A kako je Plenković diplomirao 1993., a Šurjak 1994. i kako je Šurjak tri godine bio dopredsjednik ELSA-e Hrvatska, to je moglo biti samo u periodu u kojem je Plenković bio predsjednik.

U Vladi navode da se "poznaju od tada, kao i brojni drugi kolege pravnici". Iz Banskih dvora poručuju da Plenković i Šurjak "kasnije nisu imali česte kontakte".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme mandata predsjednika Vlade viđali su se uglavnom u kontekstu događaja vezanih za Hrvatsku odvjetničku komoru", stoji u odgovoru vlade na Indexov upit.

Index dalje tvrdi i to da su dvojica bivših kolega iz studentskih dana, i poslije bili bliski, da se Plenković često u javnosti hvali svojim djelovanjem u ELSA-i, te da je prošle godine sudjelovao na 40. godišnjici osnivanja ove udruge, na kojoj je održao i govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vizija ELSA-e je pravedan svijet u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i kulturološka raznolikost. Ta vizija, koja govori o vrijednostima koje dijelimo kao pravnici diljem Europe, nadahnjuje nas i ujedinjuje", kazao je prošle godine u Beču Plenković.

Index ne zaboravlja niti glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, čovjeka od najvećeg Plenkovićevog povjerenja, koji je također bio studentski kolega premijera i uhićenog Šurjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katičić je za portal Teleskop potvrdio da je u kumskim odnosima s uhićenim Šurjakom te da ga poznaje trideset godina. Nacional pak piše da je uhićeni Inin direktor Damir Škugor, također član HDZ-a iz Maksimira, bio u kontaktu s Katičićem i Plenkovićem.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Nacional navodi "da se Škugor više puta sastajao s Plenkovićem, Katičićem i još dvoje, troje ljudi iz zagrebačkog HDZ-a. Škugor je, između ostalog, 15. veljače 2020., na dan kada je Plenković u Muzeju Mimara predstavljao program za unutarstranačke izbore, viđen u razgovoru s Plenkovićem i Katičićem, a s njima je bilo još dvoje ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo