Goran Husinec / Prometni stručnjak: 'Rotirka formalno i zakonski ne amnestira, ali se hitnim službama to tolerira'

Goran Husinec, prometni stručnjak, u RTL-u Danas je kazao kako su policajci i ranije bili kažnjeni zbog neprimjerene vožnje

4.2.2019.
19:32
VOYO logo

Jedna osoba sinoć je teško ozlijeđena u Novom Zagrebu u naletu policijskog kombija koji je s uključenom rotirkom ušao u križanje na crveno svjetlo i udarilo u drugi automobil. Policija je izrazila žaljenje zbog nesreće i priznala kako su se i njihovi službenici dužni pridržavati prometnih pravila i zakonskih propisa.

Policija, navode, uvijek postupa u dobroj vjeri pružanja žurne intervencije na traženje građana te je na svakom policijskom službeniku teret da u tom trenutku donese ispravnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Husinec, prometni stručnjak, u RTL-u Danas je objasnio kako prema Zakonu niti jedno vozilo s rotirkama ne može proći kroz crveno. "To se tolerira vozilama hitnih službi, to su policija, hitna pomoć, vatrogasci i vozilo istražaog suca. Znači sva vozila koja imaju plavo rotaciono svjetlo. Gleda im se kroz prste, a kada se dogodi prometna nesreća odgovaraju kao i svi drugi", tvrdi Husinec.

'Hitnim službama se prolazak kroz crveno tolerira'

Objašnjava da rotirka amnestira policiju u slučaju kada se ništa ne dogodi, ali kada dođe do nesreće onda i policija mora odgovarati. "Svugdje u svijetu je Zakon takav da hinte službe normalno voze kroz crveno svjetlo. U Hrvatskoj se to rijetko događa da se nekad dogodi sudar. Od 1000 spašenih života gdje su hitne službe išle kroz crveno, rijetko se dogodi sudar i koliko se sjećam do sada nismo imali smrtnih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotirka formalno i zakonski ne amnestira, ali se hitnim službama to tolerira. Pogotovo policiji, to su ljudi koji za malu plaću rade težak posao, nitko ih ne voli, a kada ih trebamo svi ih zvou da ih spase", tvrdi. 

Iz policije kažu da je na svakom policijskom službeniku teret ispravne odluku. Policajac iz ovog slučaja dobio je kaznenu prijavu i slijedi mu disciplinski postupak. "Policija se tu tako zakonski ogradila. Disciplinski postupak mu slijedi. Treba vidjeti radi li se o prekršaju, jesu li lake povrede u pitanju, ako se proglasi krivim, ili ozbiljnije povrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sitni prekršaji koji rade u službi im se toleriraju'

Ako su ozbiljnije sudit će mu se po kaznenom zakonu. Nadam se da će sudac biti blag jer je čovjek u najboljoj namjeri htio nekome spasiti život, ali definitivno nije to napravio zbog bahatosti. Radio je svoj posao najbolje kako je znao", tvrdi Husinec.

Tvrdi kako su policajci i ranije bili kažnjeni zbog neprimjerene vožnje. "Njih kažnjava kolega policajac. Sitni prekršaji koje rade u službi im se toleriraju, ali na sudu nema oprosta. Policajci kada naprave prometnu nesreću odgovaraju kao i svi drugi. Kada su u službi, malo im sudac uzme u obzir ako su nešto radili u nuždi pa im smanji kaznu, ali policajci u slobodno vrijeme znaju napraviti probleme kao svi drugi", zaključuje Husinec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo