tužna priča ugledne arhitektice /

'Prokockali smo šansu od Hrvatske učiniti pristojnu zemlju, bitno je čiji si, a ne koliko si stručan'

Image

Tea Horvat je uspješna urbanistica i arhitektica koja je nakon niza tipično-hrvatskih problema odlučila napustiti zemlju

6.2.2017.
15:57
VOYO logo

Tužna je svaka priča ljudi koji iseljavaju iz Hrvatske, pogotovo je tužna kada ju ispriča osoba koja je u ovoj zemlji ostvarila zavidnu karijeru. Takav je primjer Tee Horvat, zagrebačke urbanistice i arhitektice, koja je za Deutsche Welle otkrila zašto odlaze ne samo oni u potrazi za kakvom-takvom egzistencijom, već i obrazovani, stručni i uspješni.

"U jednom trenutku smo mi kao obitelj priznali sami sebi da ovdje perspektive nema", započinje priču ugledna stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je u Hrvatskoj jedino bitno čiji si, a ne koliko si stručan. Kritizira nemogućnost slobodnog mišljenja i hrvatsku propuštenu priliku da u posljednjih 20 godina izgradi prosperitetnu zemlju. 

"Izgubili smo sustav vrijednosti, što je dobro, što je loše, što je kvaliteta, a što nije", kazuje Tea Horvat, navodeći i konkretan primjer kako pravi sustav pravih vrijednosti u Hrvatskoj - ne postoji. "Zato znanstvenih svjetskog glasa, Ivan Đikić, ne može ući u HAZU, ali ministar znanosti može plagirati znanstveni rad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubili smo sustav vrijednosti, što je dobro, što je loše, što je kvaliteta, a što nije Tea Horvat

Tea Horvat je odlučila otići shvativši da je strah od ponovnog početka puno manji nego život bez perspektive. Ugledna urbanistica ističe kako se u svom poslu našla pod političkim pritiskom. Korupcija, nepotizam i previsoki porezi novi su problemi koji su joj se redali posljednjih godina. "Život je prevrijedan da bi se živjelo ovako."

"Ja trebam promjenu, ja ću pomoći da se promjena dogodi ovdje ili ću otići van i napraviti tu promjenu. Ali život je prevrijedan da bi se živjelo ovako", zaključuje Tea Horvat u razgovoru za DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo