PROJEKT OD 3,6 MILIJUNA KUNA / Papirnate uputnice, nalazi i otpusna pisma odlaze u proslost

8.3.2015.
18:07
VOYO logo

Sve su bolnice vec spojene na Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH), no jos se u svima ne provodi elektronicko narucivanje bez papirnatih uputnica. U nekim bolnicama jos nisu naucili prihvacati e-uputnice poslane iz ordinacija obiteljskih lijecnika, pa se one jos uvijek salju dvostruko - u elektronickom obliku i isprintane na papir.

No, do kraja godine komuniciranje putem papirnih dokumenata izmedu primarnog zdravstva i bolnica bit ce proslost, rekla je Hini ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenda Trupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informatizacija bolnica sve bolja

Po njezinim rijecima, informatizacija bolnica iz mjeseca u mjesec postize sve bolje rezultate - u prvih 20 dana veljace bolnice su izravno preuzele 37 posto raspolozivih e-uputnica – 17 posto vise nego u sijecnju.

Najuspjesnije su bile Klinika za ortopediju u Lovranu, opatijska Thalassotherapia te opce bolnice u Virovitici, Nasicama, Ogulinu, Karlovcu, Novoj Gradiski i Zaboku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima i bolnica u kojima informacijsko povezivanje tek mora zazivjeti do kraja godine – poput osjeckog i splitskog KBC-a, te KBC-a Sestre milosrdnice.

Ostvareni tehnicki preduvjeti

Do tada, najavljuje Prenda Trupec, bit ce ostvareni svi tehnicki preduvjeti da uputnice, nalazi i otpusna pisma izravno elektronicki putuju izmedu specijalista i obiteljskog lijecnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napokon cemo uspostaviti komunikaciju izmedu svih u sustavu. Lijecnik primarne zastite dobit ce nalaz i otpusno pismo prije nego sto vidi pacijenta. Moci ce mu telefonirati da preuzme lijek u ljekarni preko e-recepta, unaprijed organizirati njegu, fizikalnu rehabilitaciju ili patronazu", istice ravnateljica HZZO-a.

To donosi visestruku korist i ustedu vremena pacijentima koji vise nece morati obilaziti bolnice radi narucivanja i podizanja nalaza. Nalazi i povijesti bolesti vise se nece cuvati kod kuce, vec ce biti pohranjeni u informacijskom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprijeciti visestruko narucivanje za istu pretragu

Do lipnja ce se sprijeciti visestruko narucivanje pacijenata za istu pretragu ili pregled jer ce broj uputnice biti povezan s brojem narudzbe. Na taj nacin ce uputnica biti rezervirana za jedno mjesto i s njom se vise nigdje drugdje nece moci narucivati.

Time ce se prekinuti praksa nekih pacijenata koji se za istu pretragu ili pregled narucuju i na sest mjesta, generirajuci liste cekanja i oduzimajuci mjesta drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem godine s potpunom informatizacijom bolnica trebalo bi krenuti i e-savjetovanje, tj. konzultacije primarnih lijecnika sa specijalistima putem uputnice A5.

Primarni lijecnik moci ce se elektronicki posavjetovati sa specijalistom i zatraziti od njega odgovor na neka klinicka pitanja. To bi u nekim slucajevima bitno ubrzalo postavljanje dijagnoze i odabir terapije, bez "setanja pacijenta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot-projekt e-savjetovanja proveden je lani u KB-u Dubrava sa cijim je specijalistima bilo povezano nekoliko lijecnika iz primarne zastite s podrucja koje gravitira toj bolnici.

Od obiteljskih lijecnika ukljucenih u projekt doznaje se da postoji otpor medu nekim bolnickim lijecnicima, no u HZZO-u su uvjereni da ce ih uspjeti motivirati kada taj oblik rada bude dodatno honoriran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menadzerski ugovori za sve razine uprave

Pitanje motivacije bolnickih specijalista morat ce rijesiti bolnicke uprave, a jedan od nacina je uvodenje jasnih pokazatelja koliko tko radi.

U HZZO-u stoga planiraju uvesti menadzerske ugovore za sve razine uprave u bolnicama - od ravnatelja bolnice do predstojnika odjela. Fiksni dio place bit ce smanjen, a povecat ce im se varijabilni dio koji ce biti vezan za ucinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravitelji ce biti motivirani da nadziru ucinak svojih zaposlenika, a ucinak ravnatelja bolnica nadzirat ce ministar. Oni koji ne ostvare rezultate otici ce sa svoje funkcije", kaze Prenda Trupec.

Svi ravnatelji bolnica i predstojnici odjela vec bi ove godine trebali dobiti menadzerske ugovore, a ocekuje ih edukacija iz upravljanja ljudima i financijama, sto ce se financirati sredstvima Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo