nova vizura /

Projekt od 120 milijuna eura: od Duilova do Stobreča protezat će se šetnica, marina i dva umjetna otoka

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za šest godina između Duilova i Stobreča izgradit će se nova marina sa 700 vezova i obalna šetnica, duga kilometar i pol

23.12.2017.
17:13
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Kako Slobodna Dalmacija doznaje, riječ je o projektu vrijednom 120 milijuna eura, koji priprema Županijska lučka uprava pod radnim nazivom "Luka Orišac", a uključivat će spomenutu lučicu i "lungomare", te dva umjetna otočića.

U novoj nautičkoj zoni, prema predviđanjima, svoje radno mjesto našlo bi 700 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je usvojena i sada krećemo u realizaciju toga javnog projekta koji će se financirati iz naših vlastitih izvora i europskih fondova", rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske ustanove.

Prema njegovim riječima, idejno rješenje bit će kompletirano tijekom 2018. godine, odluku regionalnog parlamenta o izmjeri granica lučkog područja su dobili, pa sada treba sve to staviti i u splitski Generalni urbanistički plan. Maroević procjenjuje kako će se projektna dokumentacija za projekt Orišac izrađivati od dvije i pol do tri godine, a toliko razdoblje će trebati i za samu izgradnju planiranih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Splićani i Stobrečani bi na kraju trebali dobiti novu obalu, nautičke vezove, popratne sadržaje i dva otočića, pojedinačne površine između 50 i 60 tisuća kvadrata. Prvom smo dali radni naziv "kulturni", a drugom "sportski". Na prvom ćemo izgraditi muzej, izložbeni dio i morski akvarij od 10 tisuća metara četvornih, vrijedan 40 milijuna eura. Usporedbe radi, akvarij u Genovi, na 3500 kvadrata, godišnje posjeti više od 1,3 milijuna posjetitelja, a na drugom otočiću bit će jedriličarski kamp, sportska i rekreacijska zona", rekao je Maroević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo