NEVIĐENA SRAMOTA / Progovorio sin pokojnika koji mu je na pogrebu sam morao kopati grob: 'Bio sam u potpunom šoku'

Image
Foto: Facebook (84. Gardijska Bojna ''TERMITI'')

Obitelj je, uz pomoć prijatelja morala skočiti u raku i sama iskopati grob. Raka u zemlji koju su iskopali komunalci bila je preplitka jer su radnici prilikom pripremanja zemljanog ukupnog mjesta naišli na – kamen?!

23.7.2017.
11:41
Facebook (84. Gardijska Bojna ''TERMITI'')
VOYO logo

Umjesto dostojanstvenog ukopa svog oca i supruga, koji je pritisnut dugogodišnjim PTSP-om odlučio dignuti ruku na sebe, obitelj 49-godišnjeg branitelja Franje Jurišića iz Benkovca doživjela je neviđenu sramotu ne njegovom zadnjem ispraćaju na Gradskom groblju u Benkovcu, 21. lipnja, piše Zadarski.hr.

Obitelj je, uz pomoć prijatelja morala skočiti u raku i sama iskopati grob. Raka u zemlji koju su iskopali komunalci bila je preplitka jer su radnici prilikom pripremanja zemljanog ukupnog mjesta naišli na – kamen?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ:

>> 'Javna sramota' u Benkovcu: sin branitelja na pogrebu ocu sam morao kopati grob!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim šokirane obitelji pokojnika, na groblju je zavladala nevjerica i među pripadnicima MORH-a koji su na sprovodu trebali uručiti hrvatsku zastavu, ali i vojnicima koji su došli ispaliti počasni plotun.

"Bio sam u mrtvačnici kada su došli po mene i rekli mi da je ukopno mjesto preplitko i da mi otac tako ne može biti pokopan. Bio sam u potpunom šoku, a kada sam došao i vidio o čemu se radi bilo mi je još i gore. Grob je bio plitak, a zemlja razbacana uokolo. Odmah sam krenuo tražiti alat, lopatu, da oca dostojanstveno ukopam, no prijatelji su me tada zaustavili i rekli mi da će nam oni pomoći. Zamolio sam svećenika da odgodi sprovod za dvadesetak minuta kako bi mogli iskopati valjano grobno mjesto", ispričao je potreseni Tomislav Jurišić, sin 49-godišnjeg branitelja, demantiravši napise nekih medija da je kapsa njegovog oca nakon sprovoda virila iz zemlje. Pojasnio je kako mu je za oca organiziran zemljani ukop jer u to vrijeme Grad Benkovac nije imao na raspolaganju gotove grobnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno da nismo imali novaca platiti grobnicu već ih nije bilo kada se sve dogodilo. Morali smo organizirati zemljani ukop jer nije bilo drugog načina. Grad Benkovac je na kraju platio sve troškove sprovoda. Nakon očeve smrti pitao sam u Uredu državne uprave ima li mi otac pravo na besplatnu grobnicu, no do danas nisam dobio nikakav odgovor", rekao je sin pokojnog branitelja koji je kao mladić u dobi od 22 godine otišao u Domovinski rat, te se borio na ratištima diljem Hrvatske. Na cijeli nesretni događaj ogorčeni su bili i pripadnici Franjine 84. gardijske bojne HV-a, Termiti.

"Bili smo jako tužni i ožalošćeni kada se sve to dogodilo. Ne tražimo da "padaju glave" ni direktoru komunalne tvrtke niti nekom od radnika. Ne vjerujemo da postoje ljudi koji bi namjerno povrijedili dostojanstveni ispraćaj hrvatskog branitelja. Želimo samo da se iz ovog izvuče pouka i da se to nikome više ne dogodi bez obzira bio on branitelj ili netko drugi. Želimo da odgovorna komunalna tvrtka pomogne obitelji koliko je to god moguće. Ne ponovilo se nikada više", rekao je Tihomir Bakarić, predsjednik udruge Termiti, 84. gardijske bojne, kojeg je nakon nemilog događaja kontaktirao i ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je čuo što se dogodilo odmah je nazvao. Kao prvi korak najavio je da će tamo odmah poslati sanitarnu inspekciju da se vidi jeli sve napravljeno po zakonu", kazao je Bakarić.

Nakon sramotnog događaja Ivica Erlić, direktor komunalnog poduzeća Benković pojasnio je kako je do problema došlo jer se sve moralo organizirati na brzinu jer obitelj nije imala grobnicu, te se na brzinu morao organizirati zemljani ukop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udaljenost od kapse do vrha ukopnog mjesta mora biti 80 centimetara, a nedostajalo je desetak centimetara. Radnici su došli do stijene i procijenili da je to dovoljno za ukopno mjesto. Nakon pogreba ispričao sam se obitelji i jako mi je žao što se sve to dogodilo", rekao je direktor komunalnog poduzeća Benković. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić je obećao kako se ovako nešto ubuduće sigurno više neće ponoviti.

"Učinili smo sve što je bilo ljudski, a tako ćemo raditi i dalje. Grad je odlučio podmiriti troškove ukopa. Tražio sam izvješće o tome što se dogodilo i dobili su naređenje da se to više ne smije raditi. To je nažalost ispalo tako kako je. Obitelji ćemo izaći u susret i oko nabave grobnice", zaključio je Bulić, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo