PROGOVORILA DOKTORICA KOJA JE HREBAKA POSLALA U SAMOIZOLACIJU: / Capak je ispravio njezino mišljenje i Plenkoviću osigurao većinu

Image
Foto: Pixsell/RTL

Iako ona sama nije ni u jednoj političkoj stranci te je radila po smjernicama struke, iznad lokalnog mišljenja našlo se ono - nacionalno

26.7.2020.
10:39
Pixsell/RTL
VOYO logo

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Vesna Grgić, odredila je HSLS-ovu Dariju Hrebaku samoizolaciju jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila i osoba pozitivna na Covid-19.

Image
CAPAK KOMENTIRAO SLUČAJ ZASTUPNIKA HREBAKA: /

'Potpisao sam mišljenje. Bila je večer i nije bilo drugih epidemiologa'

Image
CAPAK KOMENTIRAO SLUČAJ ZASTUPNIKA HREBAKA: /

'Potpisao sam mišljenje. Bila je večer i nije bilo drugih epidemiologa'

Unatoč tome, nakon što se poslije testiranja Hrebakov test pokazao negativan, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odobrio je Hrebaku da može izaći iz samoizolacije i priključiti se Saboru. Na taj način Capak je pregazio odluku lokalne epidemiologinje te osigurao da nova Vlada Andreja Plenkovića dobije presudno važan 76. glas koji ne bi imali da se Hrebak nije pojavio te poslušao preporuku epidemiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim burne reakcije javnosti, sve je komentirala i sama Vesna Grgić.

"Ja vam svoj posao točno radim po pravilima struke, odgovorno, savjesno i po preporukama i iza svih odluka stojim. Da to treba opet raditi, po istom načinu bih postupila", izjavila je epidemiologinja HZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ona sama nije ni u jednoj političkoj stranci te je radila po smjernicama struke, iznad lokalnog mišljenja našlo se ono - nacionalno.

Dvostruka mjerila

"Naravno da se osjećam loše, ali ne zato što je netko drugi nešto drugo propisao nego zato što imam 35 godina radnog staža i nitko nikad nije preispitivao moje odluke i omalovažavao rad nas na terenu. Nama to smeta!", kazala je Grgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I saborska zastupnica Renata Sabljar Dračevac kaže da je ovaj put politika ispred struke.

"Radi se o dvostrukim mjerilima: jedna za građane, druga za premijeru bliske ljude i njega osobno. Ministar Beroš kaže: 'struka ispred politike', ali ulozi su jako visoki. Vlada je morala biti izabrana pa je ovaj put politika ispred struke", rekla je Sabljar Dračevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bolje reagirao ni GLAS koji traži ostavku ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kažu, manje bi se sramotio da je napisao "Hrebak ne treba u samoizolaciju jer mora glasati za Plenkovićevu Vladu".

I dok se vladajući pokušavaju opravdati kako je Hrebak samoinicijativno napravio test koji je platio i s tim testom je došao potražiti mišljenje epidemiologa, na stranicama Zavoda objavljene su i revidirane preporuke o prioritetima za testiranje. Bliske kontakte bez simptoma ne treba testirati ni na početku ni na kraju samoizolacije. Ako nije riječ o zdravstvenim radnicima ili onima u domovima za starije, svi ostali mogu na posao bez testiranja nakon dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo