OGLAS

Gost RTL Direkta / Prof.dr. Ivanu Đikiću nove mjere nisu jasne: Propusnice su uvedene stihijski i nepravedno, Stožer je izgubio kompas

Apel čiji je Đikić potpisnik je izazvao dosta polemike

22.12.2020.
22:15
VOYO logo

Dio naših znanstvenika i liječnika je 6. prosinca uputio dramatičan apel javnosti u kojem su zbog tada visokog broja dnevno zaraženih tražili da se "preventivno i bez odgode aktiviraju najoštrije mjere kontrole epidemije koje su u Hrvatskoj politički i ekonomski moguće".

Image
Poruka javnosti /

Dramatičan apel hrvatskih znanstvenika i liječnika: Ovo su naše preporuke za suzbijanje epidemije

Image
Poruka javnosti /

Dramatičan apel hrvatskih znanstvenika i liječnika: Ovo su naše preporuke za suzbijanje epidemije

Taj je apel izazvao dosta polemike jer je druga struja znanstvenika tvrdila da će broj zaraženih početi padati i bez ikakvih dodatnih mjera, pozivajući se na visoku prokuženost stanovništva i evo stvarno pokazalo se da se broj zaraženih počeo značajno smanjivati bez ikakvog dodatnog postrožavanja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od potpisnika tog apela je i jedan od najpoznatijih zagovornika strogih mjera i jedan od naših najpoznatijih znanstvenika u inozemstvu prof.dr. Ivan Đikić s Goethe Sveučilišta u Frankfurtu koji je gost večerašnjeg RTL Direkta.

Profesore, izgleda da na sreću niste bili u pravu, broj zaraženih pada i bez strogih mjera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutno se ne mogu složiti, jer upravo zbog mjera koje smo donijeli prije dva-tri tjedna, a te smo svi mi tražili, pogotovo članovi Znanstvenog savjeta, tu se misli na zatvaranje noćnih klubova, restorana, caffe barova, smanjivanje broja okupljanja, gustoće u javnom transportu, zatvaranje škola i najvažnije, jasne komunikacije prema građanima. Na temelju tih mjera su ovi rezultati izrazito pozitivni i imamo značajan pad broja zaraženih.

Moram vas ispraviti, mjere su uvedene 28. studenog, a vi ste tražili apelom još strože mjere 6. prosinca nego ove koje su na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo uvijek tražili pravilne, pravodobne mjere, jer na temelju podataka koje smo imali početkom 12. mjeseca, a to je bilo 4000 ljudi koji su dnevno u prosjeku zaraživani, da će nam u 12. mjesecu će nam broj umrlih biti 2000, samo u jednom mjesecu. Na temelju tih podataka su svi znanstvenici govorili vladi potrebne su ozbiljne, stroge i pravodobne mjere.

Mjere koje imamo sada djeluju. Ono što gledate danas i o čemu govorite, propusnicima i sprečavanja prolaska građana iz jedne županije u drugu, to su klasične mjere potpunog lockdowna, to smo već imali. Vlada je to pokušavala izbjeći, a sada to uvodi, kad meni nije apsolutno jasno zašto, ne vidim nijedan znanstveni razlog da se te mjere uvode večeras, kada imamo tako značajan pad novozaraženih. O tome možemo govoriti, kada se mjere uvode i na temelju kojih brojeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo apelirali da se donese strategija koja će pokazati točno strože i najstrože mjere i kada te mjere moramo prekidati da bismo na temelju brojeva davali građanima opet pozitivnost i povjerenje da se mjerama i njihovim ponašanjem smo smanjili broj zaraženih i broj umrlih.

Moram vas provocirati sa stajališta ove druge struje znanstvenika, recimo g. Lauca, koji kaže da ove mjere koje su sada na snazi i ovaj rezultat nisu rezultat ovih mjera, jer za to treba tri do četiri tjedna, a broj je počeo padati nakon dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je točno, unutar dva do tri tjedna prave mjere će vam donijeti rezultate, to je znanstveno potvrđeno, vjerujem da vam podaci govore što je većina znanstvenika govorila. Ne želim ulaziti u rasprave s pojedincima. Pojedinci imaju odgovornost za svoje riječi, ali stvarno tvrdim da prave mjere...

Vi ste zadovoljni mjerama od 28. studenog? A 6. prosinca ste govorili da su potrebne jače mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek smo govorili da treba pratiti rezultate. Prema brojevima koje smo imali, tvrdimo i dalje, potrebno unaprijediti komunikaciju s građanima, jer do tada smo vidjeli da se mjere mijenjaju od dana do dana, nisu bile jasne i transparentne, nismo imali točne brojeve ni oboljelih, ni zaraženih, testiranja su bila katastrofalna. I danas imate brojeve koji još uvijek ne daju povjerenje i vjerodostojnost. To je bio jedan cijeli paket razmišljanja znanstvenika širom svijeta i onih u Hrvatskoj koji su željeli na kvalitetan i dobar način uputiti vladu kako da kontrolira ovu vrlo opasnu epidemiju.

Slažete li se da su ove mjere dovoljne i da propusnice nisu bile potrebne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To sam i rekao, ove mjere djeluju i uopće ne razumijem zašto ove propusnice koje su tako stihijski i relativno nepravedno prema dijelu građana uvedene, nemamo nikakve podatke zašto se uvode. Recite mi vi kao novinar.

I ja se čudim, rade hoteli, svi svida mogu, ali moraju iskemijati kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je potpuno nelogično i neznanstveno i čini mi se da je Stožer u ovom slučaju potpuno izgubio znanstveni i stručni kompas. Ovdje su drugi razlozi zašto se te mjere uvode, ne radi prevencije, ne radi potrebe da se građani zatvore...

Koji su to drugi razlozi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je velik upliv politike, mjere su najavljene prije pet dana, a danas kad se uvode brojevi su na polovici onoga što smo imali prije tjedan ili dva i tu je očigledan utjecaj politike. Stožer je trebao biti dovoljno snažan da sa stručnog stanovišta kaže da li je doista potrebno uvoditi ovako stroge mjere koje smo do sada izbjegavali, a sad ih uvodimo kada nam druge mjere djeluju. Nije logično.

Skrenuli ste mi pozornost na statistiku azraženih, odnosno na to da se u Hrvatskoj antigenski testovi ne ubrajaju u dnevnu statistiku, vi kažete da je broj dnevno zaraženih mnogo veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome se već govori dva mjeseca... 

Image
Image

Broj zaraženih s dodanim antigenskim testovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidite da 30 do 50 posto svih pozitivnih su antigenski, a 50-60 posto su genetski koji se jedini uvode u službenu evidenciju zaraženih. Broj je značajno veći. Postavlja se pitanje radi li se to namjerno ili ne. Sve te antigenske testove možemo potvrditi PCR genetskom metodom, kao što se to radi u Njemačkoj.

Upravo to pitanje novinari svaki dan postavljaju g. Capaku i članovima Stožera. Oni kažu da nije Hrvatska jedina koja tako radi, da je to princip u cijeloj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i vi novinari, ja znam da to nije točno. Antigeni testovi se mogu potvrditi genetskim testovima i uvoditi se u službeni registar, jer nije važna statistika za EU, nama je važna točna evidencija u Hrvatskoj, da na temelju toga možemo uvoditi strože ili popuštati mjere. To je ono što su znanstvenici htjeli reći, moramo imati parametre, brojeve kojima možemo vjerovati i donositi mjere. To je pokazatelj da se više gleda prema politici, kako će Hrvatska stajati na statističkoj tablici u EU, a manje se gleda kako možemo građanima dati pravu informaciju, koliko nas je azraženo, koliko oboljelo i kako možemo spriječiti spiralu smrtnosti koja nam od 10. mjeseca raste...

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Fantastičan HRT. Nadzorni odbor potvrdio Telegramova skandalozna otkrića o ravnatelju Švebu, ali za sve krive bivšu upravu