Prodaju ga kao lijek, a opasan je za zdravlje

18.10.2010.
19:51
VOYO logo

Prema upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije, pri uporabi MMS otopine pojavile su se ozbiljne nus pojave u više zemalja (Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Francuska, Švicarska, Velika Britanija i SAD).

Kako navode, riječ je o stalnom povraćanju, dijareji, abdominalnoj boli i gorućoj boli u grlu. Prijavljena je i pojava methemoglobinemije i anurije te hemolitičke anemije. Američka agencija za lijekove FDA još je u srpnju objavila upozorenje vezano uz rizičnost tog proizvoda koji se temelji na industrijskom izbjeljivaču, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miracle Mineral Solution sadrži 28 posto natrijevog klorita i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid, kojemu se pripisuje široki spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku, upozoravaju iz HALMED-a. Na internetu se u MMS otopinu pojavljuje i proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže 400 mg praška kalcijevog hipoklorita, piše Novi list.

HALMED upozorava građane da ne koriste proizvode za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetno djelovanje i nedokazan zdravstveni učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo