PRODA SE TEK SVAKA ŠESTA NEKRETNINA, PA ZAŠTO ONDA CIJENE DIVLJAJU? / Problem je i u nerealnim vlasnicima

Image
Foto: Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema mišljenju predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama, statistika zna biti varljiva, a objavljene podatke o porastu cijena nekretnina ne treba uzimati zdravo za gotovo,

23.7.2019.
22:40
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu, pa su, prema podacima Eurostata, u prvom tromjesečju ove godine cijene kupljenih kuća i stanova, novih i rabljenih, porasle za 7,4 posto, što je nešto brže nego u prethodnim kvartalima, piše Novac.hr. Prema Dubravku Raniloviću, predsjedniku Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske, faktori koji utječu na rast cijena i bude zabrinutost za stabilnost tržišta su velika potražnja, državne subvencije, nedostatak radnika u građevini i skuplja cijena rada.

Image
ZAŠTO OPET DIVLJAJU CIJENE STANOVA U HRVATSKOJ? /

'U psihologiji nam je štednja u ciglama, a oni koji drže visoke cijene će zažaliti'

Image
ZAŠTO OPET DIVLJAJU CIJENE STANOVA U HRVATSKOJ? /

'U psihologiji nam je štednja u ciglama, a oni koji drže visoke cijene će zažaliti'

Nerealni zahtjevi

Ranilović također upozorava da statistika zna biti varljiva i da objavljene podatke o porastu cijena nekretnina ne treba uzimati zdravo za gotovo, pri čemu ističe kako postoji osjetna razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina. On smatra da je potpuno pogrešno donositi zaključke na temelju traženih cijena jer se može samo ugrubo očitati trendove te da se objavljivanjem takvih cijena vlasnici koji ulaze u prodaju potiču na nerealne zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je nerealna ponuda na tržištu govori i podatak da se tek svaka šesta stambena nekretnina proda tijekom jedne godine oglašavanja. Znači da sve ostale nekretnine ne pronađu kupca i to ponajviše zbog previsokih očekivanja vlasnika", kaže Ranilović koji dodaje da su prema podacima portala Burza nekretnina realizirane cijene nekretnina u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasle za 4,6 posto, što je bitno manje od brojki koje se provlače po medijima.

Potrebna je odgovorna komunikacija

Ranilović priznaje da je cijena u nekim poznatim turističkim destinacijama ili dijelovima Zagreba rasla i više. Međutim, smatra da to treba odgovorno komunicirati i ne stvarati iskrivljenu sliku tržišta. "Po medijima se čak spekulira o ponavljanju situacije iz 2008. godine, ali danas je situacija bitno drugačija. Banke teže odobravaju kredite, samo tržište je mnogo uređenije pa ne mogu sve nekretnine pronaći kupca na tržištu. Zato ne trebamo brinuti o stvaranju novog nekretninskog balona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš utjecaj državnih poticaja

On smatra da državni poticaji za kupnju stanova zapravo imaj loš utjecaj na tržište, odnosno na porast cijene nekretnina jer stvaraju povećanu potražnju za određenim nekretninama u kratkom periodu, piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo