PROCURIO TAJNI DOKUMENT O REFORMI ZDRAVSTVA: / Sve će poskupjeti - dopunsko će koštati 150 kuna!

Image

Ako je suditi prema dokumentima koje je objavio Index.hr, poskupljenja koja je najavio ministar zdravstva Dario Nakić samo su kap u moru u odnosu na ono što nas čeka u budućnosti.

5.4.2016.
11:17
VOYO logo

"Povećanje dopunskog osiguranja na 150 kuna, povećanje svih zdravstvenih usluga kako bi se smanjile liste čekanja i zadržali najbolji liječnici, povećanje cijene participacije s 10 na 15 kuna, izbacivanje države i prepuštanje dopunskog zdravstvenog osiguranja privatnicima", samo su neke od osnovnih smjernica ove Vlade koje se nalaze u dokumentu "Zdravstvena reforma" s oznakom "strogo povjerljivo".

Image
A PLAĆA DOPUNSKO... Može sutra umrijeti, ali traži: /

'Ne propisujte mi lijekove, nemam ih otkuda platiti'

Image
A PLAĆA DOPUNSKO... Može sutra umrijeti, ali traži: /

'Ne propisujte mi lijekove, nemam ih otkuda platiti'

Iz dokumenata je vidljivo da se namjerava provesti apsolutna liberalizacija zdravstvenih usluga, pretvaranje HZZO-a u tvrtku koja će poslovati s dobiti većom od milijardi kuna, odbacivanje socijalnih kategorija, izlazak države i potpuno ustupanje dopunskog zdravstvenog osiguranja privatnim tvrtkama i zakonima tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strogo povjerljiv dokument

Dokument čije je dijelove objavio Index, nastao je krajem prosinca i početkom siječnja ove godine, a navodno je kreiran u središtu jedne privatne osiguravateljske kuće. Nosi oznaku "strogo povjerljivo" i prema zamisli vrha države nije predviđen da ga vidi šira hrvatska javnost. Dokument je predstavljen većini članova Vlade te svim važnijim i utjecajnijim političarima vladajuće Domoljubne koalicije i MOST-a.

Među osnovnim smjernicama zdravstvene reforme je poskupljenje premije dopunskog HZZO-a na 150 kuna mjesečno te bavljenje HZZO-a isključivo obveznim zdravstvenim osiguranjem. Navodi se da je procjena realne cijene dopunskog osiguranja 19,50 eura, što bi bilo 150 kuna. Usporede radi, navode da je u Sloveniji dopunsko osiguranje 28 eura, a da je po paritetu kupovne moći na istoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usluge prepustiti tržištu

"Usmjeriti poslovanje HZZO-a samo na obvezno zdravstveno osiguranje uz odvajanje socijalnih transfera na teret državnog proračuna, te prepuštanje ostalih vrsta zdravstvenog osiguranja tržištu", stoji u osnovnim smjernicama Zdravstvene reforme, koje predviđaju reviziju naknada i prebacivanje socijalnih naknada HZZO-a u sustav socijalne skrbi.

Povećanje cijena zdravstvenih usluga, mišljenja su kreatori reforme, trebalo bi dovesti do modernizacije bolnica i ustanova, ostanka liječnika u Hrvatskoj i manjih list čekanja, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma pogubna za građane

S obzirom na sve navedeno, čini se da je nedavno najavljeno poskupljenje dopunskog sa 70 na 89 kuna, ali i nekih drugih zdravstvenih usluga, tek uvertira u nešto što će biti pogubno za većinu hrvatskih građana koji si, s obzirom na jadan standard, ni sada ne mogu puno toga priuštiti kad je u pitanju zdravlje.

U Banskim dvorim su valjda izračunali da je ulaganje u zdravstvo provalija bez dana, pa su odlučili sve privatizirati i financijski teret prebaciti na građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo: To su čiste insinuacije, želi se uznemiriti javnost

Na informacije koje je objavio Index reagiralo je Ministarstvo zdravlja koje tvrdi da takav dokument nikada nije razmatran, te da nije prezentiran na Vladi niti u Ministarstvu.

"Naglašavamo kako su svi navodi u navedenom članku neistiniti i proizvod čiste insinuacije te očitih zlonamjernih pokušaja uznemiravanja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom želimo istaknuti kako su osnovni ciljevi svih reformskih mjera Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Hrvatske usmjereni očuvanju i jačanju socijalnog zdravstvenog sustava kojim želimo omogućiti svim građanima RH, osobito onim sa najnižim primanjima, ostvarivanje trajnog prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", navodi se u priopćenju resornog Ministarstva.

SDP-OVAC UPOZORAVA: ‘Poskupljenje dopunskog osiguranja nije dopušteno, evo zašto!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo