VIDEO HORORA / Procurila stravična snimka požara u Osijeku iznutra: Vatra guta sve pred sobom! 'Treba se proglasiti ekološka katastrofa...'

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar i pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre

5.10.2023.
11:04
VOYO logo

Više ne prijeti širenje požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a od Vlade će se zatražiti da zbog ovog događaja proglasi stanje ekološke katastrofe, rekli su u četvrtak čelnici Županijske i osječke Gradske uprave Anušić i Radić nakon obilaska požarišta.

U posjedu smo snimki strašnog požara iznutra na kojima možete vidjeti kako je vatra gutala sve pred sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražit će se proglašenje ekološke katastrofe

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar i pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre.

Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje", pojasnio je Anušić.

Image
'kancerogeni i izazivaju cijeli niz teških oboljenja' /

Jezivo upozorenje Hrvatima: 'Posljedice ovog požara konzumirat ćemo kroz mesne namirnice...'

Image
'kancerogeni i izazivaju cijeli niz teških oboljenja' /

Jezivo upozorenje Hrvatima: 'Posljedice ovog požara konzumirat ćemo kroz mesne namirnice...'

Izvijestio je kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem danas Vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica ovoga požara na području Županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prije svega zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", dodao je župan Anušić.

Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje  "Ivan Vučetić", koji bi trebali utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da ovaj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem trojice vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća, no pratit će se smjer kretanja vjetra

Na upit novinara o kvaliteti zraka Anušić ističe kako je utvrđivanje kvalitete zraka započelo u srijedu navečer, da je na nekim mjestima kvaliteta zraka dobra, na drugim lokacijama nije.  

Problem je u vjetru, jer se s promjenama vjetra, mijenja i kvaliteta zraka, pa svakako treba izbjegavati kontakt s dimom. Grad Osijek i sjeverni dio Županije su sigurni od ovoga dima, dok je južni dio Županije ugrožen, smatra Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je, prema podacima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća. Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade, osim Osnovne škole "Tenja".

Policija osigurava požarište, kada stvore sigurnosti uvjeti počinje očevid

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je noć protekla mirno, a da su vatrogasci, uz aktivnosti dogašivanja požara, dežurali kako se požar ne bi proširio na preostalu parcelu unutar tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da na južnom dijelu požarišta imamu gustu vegetaciju, danas ćemo provoditi aktivnosti kako bismo spriječili moguće proširivanje požara, nakon čega ćemo vodom natapati naslage plastike, a mehanizacija će ih nastojati zatrpati zemljom , kako bi se smanjila količina dima, rekao je Ivković.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako policija osigurava mjesto događaja, a kada se stvori sigurnosti uvjeti, u suradnji s vještacima, počet će s očevidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da se u međuvremenu utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovoga velikog požara.

Veliki požar, koji je u srijedu poslije ponoći, buknuo na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke "Drava international" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu lokaliziran je jučer poslijepodne i pod nadzorom je, izvijestila je ranije osječka Gradska uprava. Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo u srijedu više od 20 sati. Tijekom intervencije ozlijeđena su trojica vatrogasaca, od kojih jedan teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo