Nakaradna Liberalizacija zdravstva / Privatne osiguravateljske kuće hoće zdrave i mlade, kada obolite, otkažu vam policu i vraćaju vas državi

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ako im niste isplativi, privatnici će vas se riješiti, i poslati da budete na teret državi a ne njima

12.6.2019.
8:37
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakaradna liberalizacija dopunskog osiguranja znači da država zdrave građane prepušta privatnim osiguravateljskim kućama, koje im mogu nuditi niže cijene polica jer će uvijek biti u plusu.

Država se pomirila sa situacijom u kojoj građani dopunsko zdravstveno osiguranje plaćaju privatnim osiguravateljima dok su zdravi, odnosno, dok to osiguravateljsku kuću ne košta ništa ili je košta jako malo, no nakon što obolei trebaju često ili trajno liječenje, odmah ugovaraju policu osiguranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To proizlazi iz odgovora što ih je, na postavljeno pitanje SDP-ovog zastupnika Peđe Grbina dala Vlada, a tiču se grđanina kojeg je Uniqa osiguranje, mjesec dana prije isteka police obavijestila da mu neće produžiti policu. 

Kad obolimo vraćamo se na teret države

Dogodilo se to nakon što je osiguranik obolio od kronične bolesti pa je u godini kada je bio osiguran kod spomenutog osiguranja, često koristio liječničke i bolničke usluge, što znači da je njegov osiguravatelj morao platiti dio tih usluga u iznosu koji je vrlo vjerojatno veći od onoga što je osiguranik uplatio na osnovi police. Ne znači da tako svi osiguravatelji posluju, niti da je to praksa, ali je činjenica da mogu činiti što ih je volja u ovakvim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, još prije godinu dana, obećala da će zbog navedenog sučaja zatražiti nadzor, u međuvremenu su se javili još neki građani koji su otkrili da im police nisu produžene nakon što su postali primjerice onkološki bolesnici te da su nasposlijetku
policu dopunskog zdravstvenog osiguranja morli sklopiti s HZZO-om.

Iz odgovora koje je Vlada uputila Peđi Grbinu stoji da su se vlasti pomirile s time da privatni osguravatelji gađanima, neovisno o tome koliko godina s njima potpisivali policu, ne produže ugovore kada oni doista počnu i koristiti tu policu, a onda su ti građani primorani policu dopunskog zdravstvenog osiguranja sklopiti s državnim osiguravateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakaradna liberalizacija u području dopunskog zdravstvenog osiguranja znači da država građane koji su zdravi prepušta privatnim osiguravateljskim kućama, koji im onda mogu ponuditi i niže cijene polica, jer će uvijek biti u plusu, a da one 
koji dopunsko osiguranje zaista koriste preuzima HZZO. 

U odogovoru koji je dala SDP-ovom zastupniku, Vlada je zapravo priznala da je svjesna stanja u kojem građani pune proračun privatnim kućama dok su zdravi i mladi, a kad postanu bolesni i stari, a samim time i skuplji, jer troškovi liječenja su veliki,
sklapaju ugovor s državnim osiguravateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se u prvom odgovoru poziva na to da je Zakonom propisano da su osiguravatelji, pa tako i Zavod, obvezni sklopiti ugovor sa svakom osiguranom osobom, odnosno sa svakim tko ima osnovno osiguranje, za prava iz dopunskog osiguranja po programu osiguravatelja. Uz to je Vlada tada napomenula da HZZO ima dopunsko osiguranje koje se temelji na načelima jednakosti u pogledu pristupa svih građana zdravstvenoj usluzi.

"Vodeći se načelom solidarnosti, dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a jedino je koje ima jednaku cijenu za sve osiguranike, neovisno o životnoj dobi, zdravstvenom ili imovinskom stanju. Tako stariji građani, kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija, 
plaćaju istu cijenu police kao mlađi i zdravi osiguranici. HZZO stoga dokazuje da je koncept javnog zdravstva temeljen na međugeneracijskoj solidarnosti ne samo održiv, nego i najpovoljniji za sve građane", dio je Vladinog odgovora koji zvuči kao reklama za dopunsko osiguranje HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom odgovoru Vlada je ustvrdila, pozivajući se na stav Hrvatskog ureda za osiguranje, da u slučaju koji spominje Grbin nije bilo riječ o otkazivanju ugovora, već je ugovor o osiguranju prestao istekom roka, jer je bio sklopljen na godinu dana.

Isti odgovor iz Vlade ponudili su i ovih dana pozivajući se na nadzor HANFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz detaljnog odgovora HANFA-e o provedenom nadzoru, u konkretnom slučaju nije bilo otkazivanja ugovora, već je ugovor o osiguranju prestao istekom roka na koji je zaključen. Slijedom navedenog, HANFA u provedenom nadzoru nije utvrdila da je osiguravajuće društvo postupilo protivno pozitivnim propisima", odgovorili su iz Vlade.

Tržišna utakmica

Sam je osiguravatelj u javnim istupima priznao da su svog klijenta »mjesec dana prije nego mu je osiguranje isteklo, obavijestili da mu novo osiguranje neće moći ponuditi upravo iz razloga da se na vrijeme može raspitati o ponudama ostalih osiguranja
iz privatnog i javnog sektora te odlučiti za najpovoljnije rješenje, te su zaključili da je za njega ponuda javnog osiguravatelja vjerojatno najpogodnija«, jer oni kao i svi ostali privatni osiguravatelji posluju po tržišnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova je logika naravno tržišna i s poslovnog gledišta jedna ispravna, ali onda nije jasno zašto je država liberalizirala tržište, ako će svima onima koji doista zatrebaju dopunsko osiguranje, odnosno onima koji se razbole biti bolje sklopiti policu osiguranja s HZZO-om.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina kaže da svi znaju da je stanje takvo da građani imaju dopunsko osiguranje u HZZO-u ako imaju neke kronične bolesti ili teško obole, a da dok su zdravi i mladi nude im se police privatnih osiguravatelja, te da je to stanje za koje je kriva država, jer se nitko ne usudi utvrditi osnovnu košaricu usluga, jer je dopunsko osiguranje HZZO-a još uvijek u sklopu fonda solidarnosti, a ne na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatni osiguravatelji se mogu tako ponašati jer im to dopušta država i zato što tako ostvaruju ono zbog čega i postoje, profit i to ne treba nikoga čuditi. U kaosu koji postoji bilo bi čudno da je drukčije. Pa prije godinu dana je Liječnička komora za svoje
 članove sklopila police zdravstvenog osiguranja s privatnim osiguravateljem, iako svi ti ljudi rade i plaću dobivaju iz javnog fonda", kaže Belina za Novi list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo