Kruži nova SMS prevara / Primite li ovakvu poruku od 'Hrvatske pošte', ne otvarajte je: Izlažete se riziku krađe podataka

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prevare ovakve vrste sve su češće, a građani dobivaju lažne obavijesti, navodno u ime različitih institucija, od pošte preko banaka do državnih institucija

8.1.2024.
17:04
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Neobična poruka došla je na mobitel čitateljice Net.hr-a, a na prvi pogled dalo bi se naslutiti da je u pitanju poruka Hrvatske pošte.

U poruci na engleskom jeziku navodi se da je njezin paket vraćen u centar za isporuku pošiljki te da klikom na link navede potvrdi adresu kako bi joj paket ponovno mogao biti poslan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Net.hr
Image
Foto: Net.hr

"Odmah mi je ovo bilo sumnjivo jer nisam slala nikakav paket niti očekujem kakvu pošiljku", napominje čitateljica koja kaže da je ovo prvi put da je primila ovakvu poruku te da nije kliknula na nju.

Za pojašnjenje smo zatražili Hrvatsku poštu iz koje su nam odmah potvrdili da je riječ o lažnoj obavijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik od krađe osobnih i bankovnih podataka

"Nemojte otvarati poveznicu koja je u takvim porukama jer se izlažete riziku krađe osobnih i bankovnih podataka, pogotovo ako pošiljatelj nije iz Hrvatske", kazao je za Net.hr glasnogovornik Hrvatske pošte, Krešo Domjančić.

"U konkretnom slučaju, poruka je pisana na engleskom jeziku, a poruke Hrvatske pošte su isključivo na hrvatskom jeziku", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domjančić napominje i kako se vidi da link naveden u poruci ne sadrži službenu domenu posta.hr, već da je u pitanju URL koji vodi na drugu adresu.

Prevare ovakve vrste sve su češće, a građani dobivaju lažne obavijesti, navodno u ime različitih institucija, od pošte preko banaka do državnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već ranije pisali, u PU zagrebačkoj kazali su nam da su načini pribavljanja nečijeg telefonskog broja (što ne mora značiti da su automatski prikupljeni i podaci o vlasniku broja), višestruki - od klika na reklamu preko tražilica koje "pamte" određene podatke na način koji ne mora uvijek imati protupravno značenje te da građani ovakve slučajeve u pravilu ne prijavljuju policiji.

Savjetuju građanima da poruke ovakve vrste ignoriraju, a ukoliko osjećaju da ih se trajno uznemirava, mogu se obratiti policijskoj postaji te prijavili slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više savjeta o samozaštitnom ponašanju na internetu možete potražiti i na stranicama policije.

POGLEDAJTE VIDEO: SMS prijevari izloženi svi koji kupuju online! Hrvatska pošta: Nismo hakirani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo