Norina majka: Hvala, hvala dragi ljudi; Već u četvrtak putuju u SAD!

6.2.2013.
17:59
VOYO logo

Na samom početku konferencije su iz udruge Hrabro dijete objavili da je u akciji prikupljeno ukupno 5,3 milijuna kuna.

"Sretna sam, preuzbuđena od trčanja da bih stigla biti sretna. Cijeli dan je kaotičan, na put krećemo sutra a ne u petak", kazala je Norina mama Đana Atanasovska, objasnivši da su okrenuli Hrvatsku naglavačke, "ali red letenja nisu uspjeli preokrenuti" pa zato odlaze dan ranije od najavljenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norina majka je na konferenciju stigla iz američke ambasade, te je kazala da su vize riješene i da je sve spremno za polazak. Od rješavanja papirologije, kazala je, nije danas ni vidjela Noru, za koju je kazala i kako ne razumije puno od svega što se događa, osim što će letjeti avionom.

Trebat će dodatno platiti i kemoterapiju

"Kratko od mene: hvala, hvala ljudi dragi. Ja sam vidjela uplatu od 8 kuna, to me dirnulo, netko nije kupio kavu nego je uplatio, računao je osam po osam i imamo novce", kazala je od srca Norina majka. Ispričala je i kako je sinoć do 2.40 sati bila u korespondenciji s američkom bolnicom, kako se šokirala kada je dobila informaciju da treba platiti još novca jer to nikad nije bilo rečeno u inicijalnim razgovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je cijela priča završena, trebalo je danas poslati račun da on bude podmiren prije nego stignemo. Došla su dva računa: jedan na 575 tisuća dolara, a drugi na 262 tisuće dolara. To trebamo platiti kad vidimo kako će sve ići. Napomenuli su i da kad Nora dođe da joj izvlače te stanice, pa se u laboratoriju trebaju razvijati. U međuvremenu će Nora biti na kemoterapiji i napisano mi je još da će se ta kemoterapija dodatno naplatiti ali oni ne znaju koliko će to biti, tako da to nije kraj u vezi s tim novcem", kazala je Atanasovska i dodala kako misli da nitko ne bi trebao nešto kazati protiv hrvatskog zdravstvenog sustava, kad se vidi koliko se u SAD-u sve naplaćuje. Od srca se zahvalila i ministru zdravlja Ostojiću za kojeg je kazala da im je cijelo vrijeme bio na raspolaganju. "Čovjek je napravio sve što je mogao", kazala je Norina majka. otkrila je i da im je Croatia Airlines donirala dvije karte, te da se Vlada pobrinula za karte liječnika koji ih prate, jer Nora ipak treba biti izolirana i pod nadzorom za vrijeme leta.

"Zahvaljujem svim ljudima u Hrvatskoj što smo ovo napravili", ponovila je nekoliko puta Norina mama, pa dodala i da "ovo više nije stvar samo Nore, ima još stotinu djece kojima treba pomoć. Pokrenuli smo jednu lavinu koju moramo nastaviti. Ako država ne može, pokazali smo da mi možemo napraviti nešto što će pomoći toj djeci", kazala je Atanasovska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stravične mane sustava kad su upitanju djeca s malignim oboljenima

Konferenciju su članovi udruge Hrabro dijete iskoristili i kako bi obilato iskritizirali funkcioniranje sustava kad su u pitanju djeca oboljela od malignih bolesti.

"Problem je u zakonu koji je loš i manjkav, koje maligno oboljelo dijete ne smatra invalidom. Nigdje u zakonu nema stavke da je maligno oboljelo dijete invalid i da ima ikakva prava. Ima pravo na skrb do osme godine, ali kad napuni osam godina ta se prava ukidaju", kazala je predsjednica udruge Hrabro dijete Đurđa Aleksić. Dodala je i kako roditelji bolesne djece prolaze niz problema zbog kojih nekada i ne mogu liječiti dijete, da majke te djece dobivaju otkaze, te je napomenula da se to napokon hitno mora riješiti. Objasnila je kako roditelji djece oboljele od malignih bolesti jedva spajaju kraj s krajem jer ih nitko ne želi zaposliti, te da u sustavu nema mogućnosti da za njih dobiju neku naknadu jer im se djeci ne priznaje status invalida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do dana današnjeg dovodimo se u situaciju da moramo moliti narod za pomoć za oboljelu djecu. To će tako i ostati sve dok promjene zakona ne uguramo u hitnu proceduru, kao što naši političari u hitnu proceduru guraju svaki zakon koji je njima potreban", kazala je Aleksić.

Također, iz udruge su kazali kako se akcija nastavlja, jer je još puno malih Nora u Hrvatskoj. Ako im želite pomoći, uplate možete izvršiti na račun: Udruga Hrabro dijete (žiroračun Zagrebačka banka 2360000-1102209843) ili pozvati broj 060-800-558.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo