POSKUPLJENJE NIJE JEDINI PROBLEM / Prijeti nam nestašica dizela? Hrvatski stručnjaci upiru prstom u Rusiju: 'Moramo to ozbiljno shvatiti. Putin je odlučio...'

Benzin će s dosadašnjih 1,58 centi po litri otići na 1,62, a dizel koji stoji 1,55 poskupjet će sedam centi

25.9.2023.
21:41
VOYO logo

Stižu nova poskupljenja, od ponoći rastu cijene benzina i dizela čija će se cijena izjednačiti, a time i prijeći nekadašnja psihološka granica od 12 kuna, javlja RTL Danas. No, poskupljenje nije jedini problem jer je moguća i nestašica dizela.

"Nije u redu jer za ove plaće i mirovine ide previše gore. Zato sam i došao jer sam vidio na televiziji. Nisam se nadao jer su najavljivali pojeftinjenja. Sad je logično da će se i trgovci buniti i reći da će dizati cijene zato što je gorivo otišlo", kaže Ivo iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzin će s dosadašnjih 1,58 centi po litri otići na 1,62, a dizel koji stoji 1,55 poskupjet će sedam centi. Time će se njihove cijene izjednačiti.

"Strašno, prestrašno! Eto, to je sav komentar", ističe Katarina Zrinka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni drugi građani nisu zadovoljni ovom promjenom. "Mislim da bi tome trebalo stati na kraj jer mi nismo zemlja s visokim primanjima", komentira Mirela.

Image
UDAR NA DŽEPOVE VOZAČA /

Od sutra opet poskupljuje gorivo: Pogledajte koliko ćemo ga plaćati

Image
UDAR NA DŽEPOVE VOZAČA /

Od sutra opet poskupljuje gorivo: Pogledajte koliko ćemo ga plaćati

Sve je očekivano

Stručnjaci kažu da je sve očekivano. "Logično je da ako nečeg manje proizvodite, a potražnja ne pada, da dolazi do nestašice, odnosno manjka robe na tržištu, a manjak robe na tržištu dovodi do poskupljenja. Ono što se tome još može dodati je da je Rusija najavila da će zabraniti izvoz dizela iz Rusije prema Europi i svijetu" , objašnjava stručnjak za energetiku Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija i sama ima problema s rastom cijene dizela. "Dakle, došlo je do nestašice dizela na ruskom tržištu. Poljoprivrednici su nezadovoljni, cijene su skočile, a imajući u vidu činjenicu da su iduće godine predsjednički izbori, Putin je odlučio utjecati na to da prestanu nestašice na domaćem tržištu", komentira bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević.

"Moramo to ozbiljno shvatiti i nekako se organizirati i pripremiti za to da će dizela biti manje i da će njegova cijena biti viša", dodaje Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo