'SVJEŽEG MESA ĆE BITI MANJE NA HRVATSKOM TRŽIŠTU' / Alarmantno stanje: Prijeti nam drastično poskupljenje junetine! Dok su proizvođači na mukama, trgovci zarađuju

'Neka naša država, kao i druge države u okruženju, zabrani izvoz neke stočne hrane. Više nismo sigurni što ćemo spremiti od stočne hrane i hoćemo li stoku moći hraniti', kaže Dejan Majdak iz udruge Baby Beef

25.8.2022.
21:08
VOYO logo

Na pomolu su veliki problemi za proizvođače junetine, a time i za kupce. Zbog lošeg uroda kukuruza postavlja se pitanje hoće li biti dovoljno stočne hrane za životinje. Ne bude li, očekuje nas novo poskupljenje kilograma junetine, kaže se u prilogu RTL-a Danas. U udruzi Baby Beef, koja okuplja 330 uzgajivača, kažu da su ukupne brojke zabrinjavajuće. Imaju i do 15 000 goveda manje nego lani, ponajprije zbog nedostatka stočne hrane i njenih viših cijena.

"Potrošimo oko 3000 kuna više. Ako smo lani potrošili 10.000 kuna, a opet zavisi od kategorije je li muško ili žensko june, onda ove godine moramo potrošiti 13 000 kuna", kaže Zvonimir Širjan, predsjednik udruge Baby Beef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREPORUČA SE SAMO NUŽNA KUPOVINA /

Cijene hrane i dalje divljaju, tko ih može zaustaviti? Građani prepušteni sami sebi, no cijena ovog mesa ostala je ista

Image
PREPORUČA SE SAMO NUŽNA KUPOVINA /

Cijene hrane i dalje divljaju, tko ih može zaustaviti? Građani prepušteni sami sebi, no cijena ovog mesa ostala je ista

Suša prepolovila urod kukuruza bez kojeg nema stočne hrane

U Zagrebu su održali i hitan sastanak kako bi se dogovorili što dalje. Zbog suše koja je gotovo prepolovila urod kukuruza od Vlade traže financijsku pomoć i otvaranja silosa sa zalihama kukuruza. Postoji i još jedna opcija.

"Neka naša država, kao i druge države u okruženju, zabrani izvoz neke stočne hrane. Više nismo sigurni što ćemo spremiti od stočne hrane i hoćemo li tu stoku koju imamo na farmama moći hraniti", kaže Dejan Majdak, član Upravnog odbora udruge Baby Beef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suprotnom, proizvodnja ovog mesa, koje se dobrim dijelom izvozilo i na tržišta Libanona i Italije, past će na niske grane. Ako se ništa ne poduzme doći će do novih promjena na domaćem tržištu.

"Definitivno će u narednom periodu biti izbačeno manje gotovih grla, odnosno svježeg mesa će biti sigurno manje na hrvatskom tržištu. Razmišljali smo i o smanjenju proizvodnje, ali i gašenju", kaže Toni Raić, potpredsjednik Udruge Baby Beef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena junetine u maloprodaji i do 20 kuna viša

A dok su proizvođači na mukama, trgovci zarađuju na teret krajnjih potrošača.

"Nama je kilogram žive vage poskupio otprilike deset kuna u odnosu na ranije godine. Cijena koju dobivamo u odnosu na višegodišnji prosjek je četiri kune veća, dok je u maloprodaji cijena mesu otišla i do 20 kuna više. Nažalost, potrošačima je puno više porasla cijena nego što je nama", napominje Širjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne nabavi potrebna stočna hrana, građani mogu očekivati nove, više cijene junetine, što bi se moglo osjetiti početkom iduće godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo