NEVOLJAMA U METKOVIĆU NEMA KRAJA / Prijeti li dolini Neretve novi slučaj Bebić? Pacijenti moraju krv izvaditi do 9 sati. Tko zakasni, mora u Split ili Dubrovnik

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na tržištu rada nema ni jednog inženjera medicinske biokemije i to je osnovni problem, kažu u Domu zdravlja

26.3.2019.
15:02
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nova priča iz Metkovića izaziva strah da bi se ponovno u dolini Neretve mogao dogoditi tragičan slučaj sličan onome malenoga Gabrijela Bebića, koji je preminuo prošle godine u prosincu u splitskom KBC-u.

Naime, od ponedjeljka se u Metkoviću krv u jedinom tamošnjem medicinsko-biokemijskom laboratoriju može vaditi samo do 8.30 sati jer tu istu krv treba vozilom prevesti do laboratorija u Kaštelima, kako bi se krv obradila i kako bi se napisali nalazi. Tada nalazi krvi bivaju vraćeni u Metković i predani pacijentima ili liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, krv u jednom danu pređe više od 302 kilometra (u oba smjera) kako bi pacijenti koji imaju temperaturu 39 ili više stupnjeva dobili nalaz krvi i kako bi liječnici spoznali kakvu da im dadu terapiju, piše Slobodna Dalmacija.

''Prije je to sve radio privatni medicinsko-biokemijski laboratorij u Metkoviću koji je vodila specijalistica medicinske biokemije. Ona je imala koncesiju i obavljala je taj posao za sve pacijente u Metkoviću. No, kako je nažalost ta žena prošli tjedan preminula, tako u tom laboratoriju nitko sada više ne može izdati nalaz jer nitko od zaposlenih nije specijalist medicinske biokemije. Mogli bi reći da je sa tom ženom "umro" i njezin pečat kojim je ovjeravala nalaze. Tako je sada taj laboratorij prešao pod DZ Metković, koji je sa privatnim laboratorijem u Kaštelima potpisao ugovor, da će obraditi u jednom danu 100 vađenja krvi iz Metkovića. A pitam se ja, što će biti, ako taj dan ima 150, 200 ili 300 vađenja krvi u Metkoviću. Kada će i kako njihova krv biti obrađena'', požalio se dnevniku sugovornik iz Metkovića, koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, svi oni kojima se krv mora vaditi iza 8.30 sati, nailaze na "zatvorena vrata" laboratorija i sreću moraju potražiti u dubrovačkoj ili splitskoj bolnici.

''Istini za volju rečeno je, da oni koji dođu do 9 sati i moraju hitno izvaditi krv, da će im to biti omogućeno, ali da kola prema Kaštelima moraju u 9 sati krenuti, bez odgađanja. Što, ako postoji hitnoća iza 9 sati? Tada bi roditelji trebali svoju djecu sjesti u automobil, ili autobus, ako nemaju automobil, odvesti recimo u Split na vađenje krvi, sačekati nalaz i potom se drugim autobusom vratiti u Metković, kod svog liječnika na pregled. Pa to nema ni u "Apsurdistanu". I nismo mi u Metkoviću jedini u tome. Tako rade i oni iz Makarske i Ploča jer ni tamo nitko ne može izdati nalaze u njihovim laboratorijima. Svaki pacijent koji ima temperaturu, bol u trbuhu ili plućima mora izvaditi krv. I što da liječnici sada rade. Da šalju, nakon 8.30 sati ljude u Split ili Dubrovnik, ili da im kažu da dođu sutra, ali ranom zorom, prije 8.30 sati ili da im kažu kako im ne mogu pomoći pa da se dogodi novi slučaj Bebić'', strahuje anonimni sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novonastalu situaciju u Metkoviću komentirao je Mihovil Štimac, ravnatelj metkovskog Doma zdravlja: ''Jednostavno, na tržištu rada nema ni jednog inženjera medicinske biokemije i to je osnovni problem, zbog čega je ovakva situacija u Metkoviću. Ukoliko znate nekog tko je inženjer medicinske biokemije, eto recite mi i odmah će takva osoba u DZ Metković dobiti posao. Otvorit ćemo javni natječaj za to mjesto i taj će natječaj biti stalno otvoren. Nije to samo problem Metkovića, isti problem imaju u Makarskoj i Pločama. Stoga smo morali nači osobu ili laboratorij medicinske biokemije koje je voljan pregledavati "metkovsku krv". I našli smo u Kaštelima, potpisali s njima ugovor i počeli slati krv u Kaštela. Taj put automobilom do Kaštela traje sat i pol ili sat i 40  minuta i čim su nalazi zgotovljeni oni idu natrag u Metković, odnosno vraćaju se isti dan. Jedini izlaz nam je bio u Kaštelima i preko nekih dragih ljudi, koji su nam pomogli, došli smo do, nadam se privremenog riješenja ove situacije. Naravno, onog trenutka kada zaposlimo inženjera medicinske biokemije prestat ćemo slati 'metkovsku krv' u Kaštela''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo