Upozorenje iz DORH-a / Prijete nam nove arbitraže koje bi nas mogle stajati 6,5 milijardi kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik upozorio je da bi strani investitori mogli pokrenuti deset novih arbitražnih postupaka protiv Hrvatske

20.5.2017.
14:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u izvješću Saboru o radu DORH-a za 2016. godinu, istaknuo je da je ukupna vrijednost arbitražnih sporova koji se već vode pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu ili nam prijete barem 10,5 milijardi kuna, piše Večernji list.

Rekao je i da je moguće pokretanje još deset arbitražnih postupaka, budući da su istekli rokovi za prijateljsko rješavanje sporova, te da bi se u tom slučaju dovela u pitanje kvaliteta i ažurnost zastupanja Republike Hrvatske u arbitražnim postupcima te na predmetima iz druge nadležnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> 'Arbitražna odluka o granici sa Slovenijom u idućih nekoliko mjeseci'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Novi troškovi za državni proračun: evo koliko će nas koštati izgubljena arbitraža

>> Švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za poništenjem arbitraže u slučaju Ina-Mol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost predmeta spora u parnicama koje vodi RH je 2,9 milijardi kuna, i to potražuje 408 milijuna kuna, a tužena je za 2,5 milijardi kuna.

Cvitan je obratio pozornosti i na “izuzetno visoke” troškove postupka arbitraže, pri čemu veliki udio čine honorari stranog odvjetničkog društva, honorari i troškovi stručnjaka i vještaka, predujmljeni troškovi arbitara i sudišta, troškovi svjedoka, putovanja i smještaja za vrijeme trajanja rasprava itd. Ukupni troškovi zastupanja RH u inozemstvu, uključujući arbitraže i druge inozemne sporove, iznosili su 39,2 milijuna kuna (2015. 30 milijuna kuna, a 2014. 24,4 milijuna kuna), što je 70 posto ukupnog proračuna DORH-a od 56 milijuna kuna, javlja Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo