POKUŠAJ ATENTATA U ZAGREBU / Prije 32 godine raketirani su Banski dvori, a Tuđmana je spasila samo jedna stvar: 'Strašan prasak. To je bio takav šok i stres'

Image
Foto: Flickr/Vlada RH/CC BY-NC 2.0/RTL

Dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja atentata na Franju Tuđmana, Hrvatski sabor proglasio je neovisnost Hrvatske i raskinuo sve državnopravne veze sa SFR Jugoslavijom

7.10.2023.
12:07
Flickr/Vlada RH/CC BY-NC 2.0/RTL
VOYO logo

Na današnji dan prije 32 godine, zrakoplovi tadašnje Jugoslavenske narodne armije raketirali su Banske dvore u Zagrebu. Bilo je to na početku Domovinskog rata, a cilj je bio destabilizirati Hrvatsku ubojstvom Franje Tuđmana. U napadu je poginula jedna osoba, a četiri su bile ranjene, piše Danas.hr.

Banske dvore raketirala su dva zrakoplova Super galeb G4. U tom trenutku Tuđman je bio na sastanku sa Stjepanom Mesićem, tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ i jugoslavenskim premijerom Antom Markovićem. Na Banske dvore ispaljeno je šest raketa. Jedna je pogodila palaču i predsjednikovo krilo u zgradi dok su ostale pale nedaleko od tog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODIGNUTA PRIJE DVIJE /

Doznajemo! Ovo se čekalo 31 godinu. Potvrđena optužnica zbog raketiranja Banskih dvora

Image
PODIGNUTA PRIJE DVIJE /

Doznajemo! Ovo se čekalo 31 godinu. Potvrđena optužnica zbog raketiranja Banskih dvora

Nakon ručka nije otišao odmoriti, to ga je spasilo

Tuđman se inače strogo držao protokola i rasporeda. Ručak je, primjerice, uvijek bio u 13:30 sati i trajao bi do nešto malo prije 15 sati kad bi se povukao u sobu za odmor. Raspored za taj kobni dan je ipak promijenjen, otkrila je kasnije Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja Tuđmanova savjetnica.

Tuđman tog dana nakon ručka nije otišao u sobu za odmor već se zajedno s Mesićem i Markovićem povukao u svoj kabinet što ga je spasilo jer je raketa pogodila mjesto gdje je uvijek u to vrijeme boravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutka prije samog napada prisjetio se prije nekoliko godina tadašnji savjetnik za obranu predsjednika Tuđmana, Stjepan Adanić.

"Tada sam u Banske dvore došao u funkciji gradonačelnika Varaždina, pozvao me predsjednik Tuđman. Razgovarali smo o vojnoj pobjedi u Varaždinu, a kada je završio sastanak, pozvao me da ostanem. Bio je lijep i sunčan dan, osim što je JNA pokvarila situaciju", ispričao je Adanić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čuo se strašan prasak, i danas se sjećam šoka i stresa'

U tom trenu izgledalo je kao da su se spojili nebo i zemlja, kaže Adanić.

"Strašan prasak. To je bio takav šok i stres da ga se i danas sjećam", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su predsjednika Tuđmana sklonili na sigurno, on mu je, tvrdi, rekao: "Štef, ako treba i s crnim vragom ćemo pregovarati za Hrvatsku."

Napad je bio isplaniran u Zemunu, kazao je ranije voditelj Odjela kriminalističke vojne policije Jadranko Karlušić. Zapovijed je stigla od generala majora JNA, a za cijeli plan se pobrinuo načelnik tadašnjeg odjela ratnog zrakoplovstva koji je izabrao pilote, sredstva i avione. Pomno su izabrane bombe i rakete, a avioni su poletjeli iz Udbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon raketiranja, Hrvatski sabor proglasio je neovisnost Hrvatske i raskinuo sve državnopravne veze sa SFR Jugoslavijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo