'Bourbon Rhode Rescue' / Prijateljima kapetana Miškića priznanje za trud u potrazi: 'Ne znamo gdje je, ostaje gorak okus'

Image
Foto: Facebook/bourbonoffshore.com

Miškićevi prijatelji digli su svijet na noge i pozvali ljude da pomognu u pronalasku Dine

4.12.2019.
13:50
Facebook/bourbonoffshore.com
VOYO logo

Sindikat pomoraca Hrvatske dodijelio je "Plavu vrpcu Vjesnika", priznanje najhrabrijima. Na dodjeli su bili i prijatelji nestalog šibenskog kapetana Dine Miškića

Oni su pokrenuli inicijativu putem Facebook stranice "Bourbon Rhode Rescue" kako bi pronašli svog prijatelja, ali i šestoricu ostalih pomoraca koji su nestali u Atlantskom oceanu nakon uragana Lorenza i havarije s brodom "Bourbon Rhode". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miškićevi prijatelji digli su svijet na noge i pozvali ljude da pomognu u pronalasku. Ni danas nema rezultata. 

Srđan Kalebota, Đurđa Vrljević Šarić, Sebastian Latocha, Ines Latocha, Anita Perkov Kalebota, Maja Sulje, Ivana Gulin i Milica Štrkalj, za svoju inicijativu dobili su skromno priznanje koje za njih ima gorak okus, piše Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelj Dina Miškića primila je vijest o potonuću broda “Bourbon Rhode”. Dva dana kasnije nastao je naš krizni stožer. Zašto? Jer su informacije dolazile na kapaljku, a obitelj je bila sama, preplašena. Otvorili smo Facebook grupu i preko nje kontaktirali s drugim obiteljima i pomorcima, zvali smo svakoga tko je mogao znati nekog da nam pomogne doći do informacija na terenu", rekla je Đurđa Vrljević Šarić u ime svih prijatelja. 

Kazala je i kako je službena potraga započela 28. rujna. Rekla je i kako nakon sedam dana potrage očito kompaniji "Borubon Offshore" nije bilo bitno da se nestali pomorci pronađu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što su spašena tri čovjeka i pronađena četiri tijela završena je 4. listopada. Zašto? Jer nakon sedam dana kompaniji više nije bilo bitno. Brodovi Bourbona nastavili su mirno ploviti iako su trebali stati. Svijet se nastavio kretati. Svima. Osim obitelji Dina Miškića i još šest članova posade. Našu peticiju za nastavkom potrage potpisalo je preko 40.000 ljudi iz stotinu zemalja. Tek nakon pet dragocjenih dana stvaranja buke potraga je nastavljena. Ali u puno manjem obliku. Iako su uočene signalne rakete", rekla je Šarić.

Neslužbena potraga i dalje traje

Objasnila je i kako neslužbena potraga i dalje traje te da ne može stati sve dok obitelji imaju nadu i pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U protekla dva mjeseca obratili su nam se deseci ljudi, članova obitelji i hrvatskih pomoraca koji su nastradali, nestali, skončali u gromoglasnoj, javnoj pa i institucionalnoj tišini. Priče koje smo čuli lede krv u žilama jer su sve te obitelji u najgorim okolnostima bile prepuštene same sebi. Zbog svega toga i zato što ni danas ne znamo gdje su Dino i njegova posada, ovo priznanje ima gorak okus", kazala je. 

Zapitala se i tko će i sljedeće nestale pomorce tražiti ako npr. neće imati vlastiti privatni spasilački tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka vam naša borba za Dina i obitelj Miškić bude putokaz za ono što institucije trebaju učiniti i činiti za svakoga pomorca", poručila je Šarić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo