'SKANDALOZNA PRESUDA' /

Prijatelji životinja zgroženi presudom karlovačkog suda: 'Šamar u lice logici i zdravom razumu'

Image
Foto: Danas.hr

S razlogom smo zabrinuti da su ugroženi svi njegovi konji za čiju se dobrobit tobože brine, poručuju iz udruge

28.10.2024.
13:06
Danas.hr
VOYO logo

Presudom karlovačkog suda, u kojoj je prihvaćen zahtjev Mile Ivaniševića da mu se odgodi zatvorska kazna od šest mjeseci zbog zlostavljanja konja, o kojoj možete pročitati OVJDE, zgroženi su u udruzi Prijatelji životinja .

"Kao ključan razlog uvažavanja zahtjeva notornog zlostavljača, kojega je cijela Hrvatska gledala preko snimke uživo na Facebooku kako brutalno i nemilosrdno udara konja batinom, navodi se apsurdna mogućnost ugrožavanja dobrobit konja koje uzgaja. Ova bizarna presuda šamar je u lice logici i zdravom razumu! Jednako bi suludo bilo da sud odluči da netko tko je zanemarivao i zlostavljao svoju djecu dobije odgodu zatvora jer ima djecu o kojoj mora brinuti", poručuju iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da su u prijavi Državnom inspektoratu u rujnu prošle godine zatražili, osim kazne da se zlostavljaču oduzmu sve životinje, da mu se zabrani nabava novih i da mu se ukinu potpore u poljoprivredi ako ih dobiva.

Image
brutalno zlostavljanje /

VIDEO Uhitili muškarca iz Orlovca i odveli konja kojeg su brutalno tukli, snimali i uživo prenosili preko Facebooka

Image
brutalno zlostavljanje /

VIDEO Uhitili muškarca iz Orlovca i odveli konja kojeg su brutalno tukli, snimali i uživo prenosili preko Facebooka

"Umjesto toga, sud mu odobrava daljnje razmnožavanje konja i tzv. skrb o njima. S razlogom smo zabrinuti da su ugroženi svi njegovi konji za čiju se dobrobit tobože brine. Problem je i što mnogi drugi mlate konje zbog treniranja za štraparijade, samo se time ne hvale na snimkama...Ivanišević nije tukao konja zato što je sam po sebi zlostavljač, već to rade i svi ostali koji sudjeluju na štraparijadama", napominju iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da zlostavljanje konja neće prestati sve dok veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za održavanje štraparijada.

"Batinanje konja dio je redovite pripreme za događanja na kojima su konji prisiljeni vući teške trupce pa je na štraparijadama dovoljno podizanje ruke, povik ili bolno povlačenje za žvale da izazove uvjetovano ponašanje konja, koji u strahu od udarca povuče preteški teret. Na svakoj štraparijadi vidimo da konji često zastaju, posrću, propinju se, muče se kako bi povukli teret te pokazuju znakove iscrpljenosti i uznemirenosti. Takvo tretiranje konja nedvojbeno je kršenje brojnih zakonskih odredaba o dobrobiti životinja", poručuju iz udruge Prijatelji životinjama.

POGLEDAJTE VIDEO: Zlostavljanje konja Karlovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje Jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo