'Pričat ćemo na TV-u o vašoj neplodnosti'

25.3.2010.
20:58
VOYO logo

"Nije istina da je predsjednik Josipović od mene tražio izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji. To su insinuacije jednog dnevnog lista. S punom odgovornošću to tvrdim. Predsjednika sam svojedobno izvijestio što se u posljednje dvije godine po tom pitanju dogodilo i dobio sam njegovu punu potporu", rekao je ministar Darko Milinović novinarima.

"Statistike pokazuju da sada imamo bolje rezultate nego po starom zakonu. Predsjednik Josipović upravo me nazvao i rekao da nije dao izjavu kakva je objavljena u medijima te da se neugodno iznenadio pročitavši članak o umjetnoj oplodnji. Koliko mi je poznato, postoje tri-četiri slučaja odlaska bračnih parova u inozemstvo zbog problema sa začećem", kazao je Milinović, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je odbacio svaku tvrdnju da se zbog novog zakona o umjetnoj oplodnji ide u inozemstvo, te pozvao sve bračne parove koji odlaze van Hrvatske na liječenje da mu se "direktno jave da vidimo iz kojih razloga to čine, a pričat ćemo pred kamerama". Dodao je da vjeruje da je tekst bio plaćeni oglas jedne privatne klinike u Austriji u našim novinama, što smatra nedopustivim.

"Ne smijemo sotonizirati ni stigmatizirati Zakon. I sam akademik Vlaisavljević, na kojeg se često protivnici ovoga zakona pozivaju, rekao je da to nije specifikum Hrvatske i da toga ima u svim zemljama Europske unije i svijeta. Ljudi traže, preispituju sve mogućnosti da postanu roditelji bilo gdje ako to ne mogu u svojoj državi", kazao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se ministar na i tvrdnje gospođe Rivoseki, kojoj je poručio da neće dozvoliti da obmanjuje javnost da imamo lošije rezultate medicinske oplodnje zbog novog zakona. "Imamo bolje rezultate i točka!", kaže Milinović.

Na pitanje pak koliko će trajati racionalizacija bolničkog sustava ministar Milinović je odgovorio: "Munjevito!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskoro izlazimo sa cjelokupnim programom racionalizacije bolničkog sustava. Samo površinske analize govore da ćemo uštedjeti 150 milijuna kuna. Danas je u Hrvatskoj potrebno štediti za bolje sutra", rezimirao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo