PREVARANTI SU SVE MAŠTOVITIJI I OPASNIJI: / Nakon najnovijih prijevara policija objavila važno upozorenje

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Zagrebačka policija upozorila je građane da pripaze koga puštaju u stanove, posebno nepoznate osobe, jer prevaranti na sve moguće načine izvode drske krađe i prijevare

28.8.2019.
15:21
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu, upozorila je zagrebačka policija. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prevaranti, nastavljaju iz PU zagrebačke, prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutačnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku, a treba imati na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Pritom je samozaštitno ponašanje jako bitno i može pridonijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužno je napraviti provjeru

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi. Takve osobe su spremne vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe te samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Osim toga, potrebno je biti oprezan s "nepoznatim gostima" čak i ako prethodno nazovu kako bi "najavili" svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sumnjate na osobe koje vam se na taj način predstavljaju, policija savjetuje da odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovu pronalasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo