nevjerojatno male kazne /

Pretukli umirovljenika u Puli: Od trojice napadača samo jedan ide u zatvor - na 10 mjeseci

Image
Foto: Pixsell, vijesti.hr

Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi

11.10.2019.
13:21
Pixsell, vijesti.hr
VOYO logo

Od trojice mladića, među kojima je i pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske, koji su pretukli nemoćnog umirovljenika Evelina Valu (69) u ugostiteljskom objektu Old City u Puli samo jedan će u zatvor.

Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na ispitivanje privedeni mladići koji su pretukli starca na terasi kafića u Puli

Image

Na ispitivanje privedeni mladići koji su pretukli starca na terasi kafića u Puli

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nanio štetu sebi i vojsci

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Podsjetimo, Hrvatska vojska je najavila stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća posljedica je i izbacivanje iz vojske.

Nisu osuđivani, pokajali se

Ostala dvojica napadača imala su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student.

Niti jedan od njih nije došao na današnje izricanje presude, piše Glas Istre.

Divljački napad na nemoćnog umirovljenika

Podsjetimo, njih trojica su u 21. srpnja između 7 i 7.10 sati na Danteovu trgu u Puli, prema prethodnom dogovoru, napali Valu. Pri tome su, tvrdi tužiteljstvo, bili svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor niti pobjeći od njihova napada, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamaskirali su lica odjećom i maramama te su došli do njega. On je u tom trenutku sjedio za stolom, ispred kafića kojem je tijekom noći čuvao inventar. Dok je maloljetnik s palicom u ruci stajao u njegovoj neposrednoj blizini zaklanjajući mu najbliži izlaz s terase, Bjekić ga je više ga puta udario šakom u glavu.

Kada se Vale ustao i pokušao pobjeći, Bitunjac, koji je inače profesionalni vojnik i tada je bio pripadnik Gardijske brigade Tigrovi, na njega je bacio stolicu i udario ga je u ruku, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva trojica napadača sustigla su Valu koji im je bježao, nakon čega ga je Bitunjac odgurnuo u kontejner za smeće od čega je Vale pao na tlo. Dok je ležao na tlu, sva trojica su ga nogama udarala po tijelu. Nakon toga su pobjegli ostavivši iza sebe teško ozlijeđenog čovjeka da leži na tlu, ističe dnevnik.

Nakon događaja Vale je bio hospitaliziran u Općoj bolnici Pula, a policija je koji dan kasnije uspjela naći počinitelje te ih uhititi.

Povod bestijalnom napadu navodno je bila istarska zastava koja je iz nekog razloga zasmetala napadačima. Ta je zastava visjela na jarbolu do hrvatske zastave. Obje su zastave na tom mjestu visjele od prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Dane provodi po bolnicama

Napadnutog Evelina čeka godina dana oporavka tijekom koje neće moći obavljati posao kojim je popunjavao više od pola kućnog proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slomljene ruke i nekoliko rebara mjesec i pol od napada Evelino Vale dane provodi po bolnicama. Od fizioterapeuta do psihijatra i natrag.

On i supruga sada žive od jedne mirovine. Zbog ozljede ruke Vale ne može više skupljati papir čime je popunjavao više od 50 % kućnog proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kutija od 30 do 50 kila. To se mora dignut na kombi", ističe.

Fizičke posljedice, kaže, dobro podnosi. Teže se nosi sa psihičkima.

"Pa dosta puta sam se sjetio. Kako se osjećam? A čuj, znaš da te uhvati strah. To je normalno", poručuje Vale.

Zbog toga redovito posjećuje i psihijatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slabo spavam, noćne more, jer to kad sam bio dobio udarac u glavu, i onda neke tablete pijem i tako dalje za spavanje", ističe.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo