PRESTRAVLJENI RODITELJI NE ŠALJU DJECU U ŠKOLU: / 'Mom sinu je stavio skalpel pod vrat i prijetio da će ga ubiti'

Image
Foto: Pixsell

Roditelji djece OŠ Tina Ujevića odlučili su da svoje mališane neće puštati u školu dokle god se iz njihove blizine ne udalji dječak koji ih zlostavlja već godinama.

16.11.2018.
12:00
Pixsell
VOYO logo

U Osnovnoj školi Tina Ujevića u Osijeku od četvrtka, 15. studenoga, cijeli 5.b razred bojkotira nastavu. Čine to prosvjedujući zbog ponašanja 12-godišnjeg dječaka koje je kulminiralo 14. studenoga kada je na satu tehničke kulture taj učenik izvadio skalpel iz pribora za rad i najprije ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku.

"Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dječaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu potom prijetio da će ga pretući i cijelo je vrijeme imao skalpel u ruci", opisuje za Glas Slavonije majka Jadranka Gaće dok Sandra Štiks potvrđuje njezinu priču. Prema njezinim riječima, F. K. je svom asistentu rekao kako samo njega neće dirati jer ga voli i s njim je dobar. "Do sada smo imali razumijevanja za to dijete, ali više nećemo, jer nam nitko ne može jamčiti sigurnost naše djece", kaže Sandra Štiks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seksualno zlostavljanje

Sanela Eichner k svemu dodaje kako je F. K. lani od njezine kćeri tražio da skine majicu dok je prolazila pokraj toaleta pri čemu je otkopčao patent svojih hlača. Djevojčica je potom pisala pravobraniteljici za djecu, a majka joj je savjetovala da ne ide sama na toalet te da izbjegava kontakt s dječakom.

"U drugom je razredu moju kćer pretukao, nakon čega se ona tijekom odmora skrivala ispod stola. Nitko nam ne može jamčiti sigurnost naše djece i stoga smo odlučili da na nastavu neće ići do daljnjega, sve dok se problem ne riješi", priča majka Mirela Čondrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristina Knežević nikada neće zaboraviti incident u trećem razredu kada ju je kći nazvala kako bi joj rekla da joj je F. K. došao u toalet, skinuo si hlače i gaće te tražio da ga dira po spolovilu. "Kći je nekako uspjela zatvoriti vrata i u toaletu je bila zatvorena 15-ak minuta dok on nije otišao. Nije je ostavio na miru pa joj je i prekjučer, pod satom tehničke kulture, kad je, nakon skalpela, uzeo škare u ruke, prijetio da će joj iskopati oči", tvrdi za Glas Slavonije Kristina Knežević.

Škola i Centra reagirali, sud ima drugačije mišljenje

Majke prepričavaju i druge situacije sa spornim dječakom te navode kako su nakon svega zatražile sastanak s ravnateljicom te je izvijestile da djecu neće puštati u školu dokle god se F.K. ne udalji iz njihove blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Defektologinja škole Barbara Paulus, pak, navodi da je škola tražila da F. K. pohađa poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju, a što je organizirano u Osnovnoj školi Vijenac, no da moraju čekati iduću godinu jer je to program samo za predmetnu nastavu. Dotad ima asistenta.

I Centar za socijalnu skrb Osijek podnio je u siječnju ove godine prijedlog Općinskom sudu radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s djetetom i povjeravanje drugoj osobi. No, to je odbio sud pravdajući svoju odluku na iskazima svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je to odbio smatrajući kako nema pretpostavki za izricanje predložene mjere CZSS-a, temeljeno na iskazima svjedoka. U Centru za socijalnu skrb u Osijeku sada su poručili kako će se opet žurno uključiti u razrješenje slučaja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo