Prestanite razmišljati hrvatski, ako boga znate

Ako HDZ i Kerum razmišljaju hrvatski, što bi to trebalo značiti? Da bi svi Hrvati zbog opasnosti od kršenja zakona i javnog interesa trebali obustaviti svaku moždanu aktivnost?

9.11.2011.
13:25
VOYO logo

Jadranka Kosor objasnila je zašto je ušla u koaliciju sa Željkom Kerumom nakon pola mandata prepiranja njenog HDZ-a i Kerumove Građanske stranke u Splitu.

Prigovarali su mu ne tako davno što prodaje gradska zemljišta svom šogoru, što mu kum oprema gradske vrtiće, nećak i gradske službe grade POS-ove stanove na njegovom zemljištu, što baš njegova ljubljena Fani smije graditi na Marjanu i sjeći stabla po park-šumi. Na to je Kerum odgovarao protuargumentima: "čini dobro, izij govno", "sramite se, dirate u privatno vlasništvo", a katkada i s "Dujomir Marasović je budala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišlja hrvatski", rekla je Kosor.

Ako HDZ i Kerum razmišljaju hrvatski, što bi to trebalo značiti? Da bi svi Hrvati i oni koji se tako osjećaju zbog opasnosti od kršenja zakona i javnog interesa trebali obustaviti svaku moždanu aktivnost? Jer, razmišljati hrvatski, ako je suditi po Kerumu i HDZ-u, najprije može značiti dvije stvari – ne razmišljati uopće ili razmišljati u interesu svog klana, uglavnom kontra javnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne razmišljati

Ovo drugo se podrazumijeva iz par aranžmana koje je Kerum sklopio s obitelji otkad je gradonačelnik, ali i HDZ-ove 16-godišnje vladavine u kojoj je, procjenjuju neki, zamračeno skoro sto milijardi kuna.

U slučaju ovog prvog, treba se samo upitati u čemu je razlika između Kerumovog priznanja da vozi 195 kilometara na sat i Kosoričinog da je HDZ imperij koji uzvraća udarac? Nema je, to može izjaviti netko čiji mozak radi na čudan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko kaže da Srbi nisu donijeli ništa dobro Splitu?

Eventualno, "razmišljati hrvatski" može značiti i šovinizam. Da bi razmišljao hrvatski, moraš biti kalibar Josipa Đakića i pokušavati uvrijediti ili diskreditirati protivnika tako što ga nazoveš Srbinom ili urbanim Jugoslavenom, ili jednostavno reći da ne želiš Srbina za zeta, jer Srbi ništa dobro nisu donijeli Hrvatima. Možda vas Viktor Ivančić ispravi pa kaže:

"Naprotiv, nama u Splitu, gdje Kerum odnedavno stoluje, Srbi su donijeli mnoga dobra: jednosobna, dvosobna, trosobna, četverosobna, s namještajem i kućanskim aparatima, s umjetničkim slikama i posteljinom. Računa se da je između osam i deset tisuća 'srpskih' stanova u Splitu početkom devedesetih dobilo nove vlasnike, 'hrvatske', pošto su prethodni iz njih nasilno izbačeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to što je Split rekorder po broju stanova iz kojih su izbačeni Srbi da bi se uselili zaslužni Hrvati, samo pokazuje da odiše "hrvatskim razmišljanjem", koje premijerka prakticira već drugo desetljeće prebivanja u stanu Branislava i Momira Drobca.

Nazdravimo kiselinom iz akumulatora!

"Raskolili su HDZ koji je stvorio državu. Državotvorna stranka! Poslali su u zatvor Norca, Glavaša, Antu Gotovinu i sve hrvatske heroje. Tuđman je umra i sad hoće da bude treća Jugoslavija. Nemojte to dozvolit. Tadić se šepuri po Brijunima, a domaćin mu je Josipović. Sve je otišlo u krivom smjeru, upravo zbog tipova koji su doveli te urbane tipove. HDZ je morao bit hrvatski, za hrvatski narod i državu, oni su pokrenuli pokret!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natačete civile kiselinom iz akumulatora? Bra-vo! Dakle, ovo nije izašlo iz usta Kosorice, nego Keruma, odmah nakon njegovog famoznog obračuna s "urbanim Jugoslavenom" na skupu u Splitu. Iz ovoga proizlazi da "razmišljati hrvatski" znači vidjeti opasnost koja i danas nadire iz Srbije, da "nećemo Jugosferu", a pogotovo da su oni koji su uprljali ruke ratnim zločinom – junaci. Ne bi bilo pretjerano tvrditi da iza svakog ratnog zločina diktiranog odozgo stoji ratni plijen. A da je to tako, da se i provjeriti provjerom imovine onih koji u javnom prostoru neprestano prostituiraju svoju ljubav prema Hrvatskoj.

Budući da je Kosor najavila da nastavlja daljnje traženje novih koalicijskih partnera, nek' se onda zagleda u junaka Glavaša i Milana Bandića. Prije uletavanja HDZ-a na scenu izgledali su kao logična Kerumova ekipa i treća opcija. Takva koalicija bila bi jedina poštena, pogotovo sad kad je i HDZ tu. A za par godina, tko zna. Možda ćemo, ako pravosuđe doista proradi, imati i proširenje istrage na prvu osumnjičenu koaliciju u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo