IZA ZATVORENIH VRATA /

Presedan u Saboru - Plenković na saslušanju na Odbor za nacionalnu sigurnost oko terorističkog napada na Markov trg

Skoro godinu i pol otkako je Bezuk kalašnjikovim zapucao na Banske dvore, istraga još traje. Miro Bulj došao s jajetom u Saboru poručio: 'Ovo nije teroristički čin'

2.2.2022.
18:35
VOYO logo

Prošlo je godinu i pet mjeseci od do tada neviđenog napada na hrvatske institucije. Tog je jutra, 12. listopada, Danijel Bezuk iz kalašnjikova počeo pucati po pročelju Banskih dvora, pritom ranivši jednog policajca.

"To je slučaj bez presedana. Dakle, imate teroristički čin mladog čovjeka od 22 godine, ciljan, usmjeren, izaziva strah, užas, koristi nasilje, koristi silu i ima politički karakter", rekao je premijer Andrej Plenković.

To je odlučilo i Državno odvjetništvo prošlog ljeta. Kaznena prijava protiv počinitelja nije podnesena jer je izvršio samoubojstvo, a istragom je utvrđeno da je Bezuk djelovao sam, bez pomagača ili naručitelja. Taj dio zaključka nije se svidio premijeru.

Image
UŽIVO IZ BANSKIH DVORA /

Rekonstrukcija oružanog napada na Markovu trgu, koji je danas blokiran za slobodno kretanje

Image
UŽIVO IZ BANSKIH DVORA /

Rekonstrukcija oružanog napada na Markovu trgu, koji je danas blokiran za slobodno kretanje

"Bilo je niz otvorenih pitanja koja iz čitanja tih pitanja za mene nisu bila odgovorena i to sam rekao još ovoga ljeta i glavnoj državnoj odvjetnici i ravnatelju policije. Oni to znaju. I ministru unutarnjih poslova", rekao je Plenković. 

Zbog tih je pitanja, sazvana zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na koju je premijer, iznenađujuće, stigao sa svojim posebnim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom Kopalom, koji se uz angažman u Vladi nedavno zaposlio kod privatnika.

"On je premijer države u kojoj svi živimo. I ako je on također iskazao djelomičnu sumnju u određene djelove izvješća, dužnost predsjednika Odbora je da to na zatvorenoj sjednici, gdje su klasificirani podaci, zapravo to ispita sve uključene dionike", rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP), predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(Mostov Miro Bulj ponio je jaje, ali je umirio da se ne radi o terorizmu)

I o čemu su ih MUP, DORH i SOA izvijestili? Šef odbora kaže da je to klasificirano, ali premijer tako ne misli...

"Ja vam to ne mogu reći. Ja kažem koja je bila intencija sazivanja odbora", rekao je Hajdaš Dončić.

"Bit ove stvari je da posao i državnog odvjetništva i policije na tom konkretnom slučaju počinjenja terorističkog čina traje i dalje", ustvrdio je Plenković. 

"Ne znam zašto vam je on to rekao. Ja vam ne želim to reći, rekao sam vam zbog čega, jer je većina tih podataka klasificirana", odgovorio je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Plenković, koji je više puta naglašavao da se institucije ne bave dovoljno tom istragom, ovim odgovorima može biti zadovoljan, neki od članova Odbora su zaključcima nezadovoljni. Suverenist Sačić je napustio sjednicu.

"Suludi, teroristički, kriminalan čin kojim se ugrožavalo živote i sigurnost ljudi i imovine ovdje na Markovom trgu željelo Siniši Hajdašu Dončiću ogrnut u ruho nekakve desnice, desničarskog radikalizma", rekao je Sačić.

Druga točka sjednice Odbora bila je vezana uz privođenje dvojice građana zbog objava na internetu da je premijer pavijan i da ga treba dočekati trulim jajima. Na njoj Plenković nije sudjelovao, ali je i u Saboru dočekan jajima.

"Predsjedniče, ne morate zvati stražu, nije oružje, nije teroristički čin", rekao je u sabornici mostovac Miro Bulj držeći jaje za govornicom.

Upitan, je li u godinu i pol od napada MUP pronašao tehnološki bolji način od zaštite Markova trga umjesto ružne željezne ograde, premijer nije znao odgovoriti. Tako će najljepši hrvatski trg i dalje biti nakrcan ogradama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo